Новини

15-годишната Кристиана Петкова от Г. Оряховица предизвика фурор в „Гласът на България“

Младото момиче от вокална група „Нова музика“ пътува два пъти седмично по четири часа, за да учи пеене

15-ГОДИШНАТА КРИСТИАНА ПЕТКОВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ПРЕДИЗВИКА ИСТИНСКИ ФУРОР В ХИТОВИЯ МУЗИКАЛЕН ФОРМАТ „ГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ“, където въпреки младостта си успя да стигне до супербитките и да се представи блестящо.

Деветокласничката от Професионалната гимназия по лека промишленост „Ат. Буров“ отсъства почти два месеца от училище и сега ще наваксва, но казва, че това не й е проблем, защото цялото си време по принцип прекарва в музика и учене. От около шест години тя се занимава с пеене професионално и е част от вокалния състав „Нова музика“ с педагог Аделина Колева. Преди да се яви в „Гласът на България“ като солов изпълнител, младото момиче има опит от друго риалити шоу – „България търси таланти“, където обаче участва с целия състав. През миналата година гласовитите горнооряховчани също се представят отлично, защото стигат до финала и се класират на шесто място. Най-хубавото за тях от това участие е, че си намират продуцент в лицето на Марин Колев, с когото работят усърдно и който им осигурява много участия в България и чужбина. Наскоро Криси и колегата й от състава Иван се завърнали от конкурс в Украйна, където тя печели второ място, а Иван – първо. Преди да се качи на самостоятелната сцена на „Гласът на България“, Криси е имала щастието да пее пред огромна аудитория. През 2014 г. съставът „Нова музика“ се явява и печели конкурс за подгряваща група на Слави Трифонов за първия му концерт в „Арена Армеец“. Там ги гледат, слушат и аплодират 16 000 души!

„ДА ПЕЕШ С ВОКАЛНА ГРУПА, Е ПО-РАЗЛИЧНО. ВИНАГИ МОЖЕШ ДА РАЗЧИТАШ НА ПОДКРЕПА. Когато си сам, сценичната треска е огромна“, казва Криси. Впрочем да се явят в „Гласът на България“, обаче самостоятелно, решават абсолютно всичките шестима изпълнители от „Нова музика“. На предварителния кастинг се явяват над 9000 души от цялата страна, като за същинското шоу, т.е. за кастингите „на тъмно“ са допуснати 80 изпълнители. Сред тях са и шестимата от Горна Оряховица, като трима от тях отпадат след вокалните двубои, а останалите – малко след това. Самата Криси има честта и тежката задача да пее първа, т.е. да открие най-гледаното телевизионно шоу. Това плюс факта, че няколко дни поддържа висока температура заради възпаление на трахеята, я правят доста притеснена и изненадана, че още след изпълнението й на Jessie J – Mama know best, се обръщат и четиримата треньори. Нещо, което наистина се случва рядко и е голям комплимент за качеството на изпълнителя. Криси избира Графа, водена от вътрешната си интуиция, и така продължава напред. Във втория етап на т. нар. „двубои“ 15-годишната ученичка се изправя срещу доста по-опитната Илона Иванова от Мездра, която е на 15 години.

„Илона е започнала да пее в годината, в която аз съм се родила. Тя има три пъти повече опит от мен и също е пяла в музикална група. Изпитвах голям респект от нея, а тя ме научи на много неща. През цялото време репетирахме заедно и много си помагахме“, разказва Кристиана Петкова. На сцената двете изпяват песента на Бионсе Оne night only и въпреки опита и по-разкрепостеното сценично поведение на съперничката Криси стои много уверено, а пеенето й отново е блестящо. И затова Графа избира нея.

„Третият кръг е най-сложният в цялото предаване. Там бяха супербитките, а отборът се разпределя на две групи от по четирима души. Беше много трудно, защото имаш само една минута да покажеш какво можеш, а моята песен на Пати Лабел – Lady marmalade, е наистина много трудна. Тя се изпълнява от няколко певци, на всичкото отгоре е и дълга и аз трябваше да се събера в 60 секунди“, спомня си Криси. След този кръг тя не продължава, но самият Иван Лечев казва, че младото момиче се е представило комплексно най-добре от целия отбор.

След шоуто 15-годишната звезда гледа напред и продължава да е здраво стъпила на земята. Тя е един от малкото млади хора с цел и посока пред себе си, тъй като вече започва да се готви за изпити по английски, с които, живот и здраве, след няколко години ще кандидатства в някой американски университет. Твърдо е решила, че ще следва в Америка, като все още не се е ориентирала дали нещо, свързано с музика, или право. Категорична е обаче, че с музика ще се занимава винаги, защото това е нещото, което обича най-много. Свирила е една година на китара и пет години на пиано, но определено предпочита да пее и го прави непрекъснато. Два пъти в седмицата Криси пътува по четири часа до София, където работи Аделина Колева. Там младото момиче пее общо пет часа – сама и с „Нова музика“, и после се връща обратно в училище. Любопитен факт е, че в рода й всъщност няма професионални изпълнители, ако не се брои една далечна леля, която е първата певица на Българското национално радио. Дядото на Криси по бащина линия пък е музикант, но не и певец.

„Следвам твърдо максимата, че с каквото се захвана, го довършвам докрай. Никога, абсолютно никога не се отказвам. Но за да пея в състава например, трябва да залягам и над уроците. Защото имаме критерии – в „Нова музика“ няма слаби ученици. Аделина ни учи да поставяме цели пред себе си и да ги отстояваме“, казва с усмивка една от най-талантливите млади участнички в тазгодишното издание на „Гласът на България“.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *