Вторник и до края на седмицата остава променливо, със следобедни дъждове и гръмотевици

През нощта облачността ще намалее. Минималните температури ще бъдат между 11 и 14. За района на В. Търново се очаква минимална температура 12. Преди обяд ще има променлива облачност. След обяд облачността ще бъде променлива до значителна и на отделни места, предимно в полупланинските райони, ще превали слаб дъжд. През деня ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 20 и 23. За В. Търново максимална температура 23. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 33.2 гр. през 1968 г., а най-ниската измерена минимална температура е 3.7 през 1981 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 48 минути и ще залезе в 20 часа и 41 минути. Фаза на Луната: три денонощия преди новолуние.

И в сряда преди обяд ще има променлива облачност. След обяд ще се развива мощна купеста облачност и на места, предимно в полупланинските и планински райони, ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. От четвъртък до понеделник се очаква време с динамично променяща се облачност, често значителна, на много места с превалявания от дъжд. Възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. По-значителни валежи – около и над 10 л/ кв. м, се очакват в четвъртък през деня и в петък след обяд и вечерта.

През целия период времето ще се задържи без съществени промени на температурите – сутринта минималните температури ще бъдат между 10 и 13. Максималните температури ще бъдат в интервала 20 – 25. Над западните и централни части на Стара планина ще преобладава време със значителна облачност с превалявания от дъжд и гръмотевици. Най-интензивни превалявания се очакват в четвъртък през деня и в петък след обяд и вечерта. Във вторник ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. От сряда до петък ще духа умерен вятър от север-северозапад. От събота до понеделник ще духа умерен до силен вятър от североизток. Максималната температура на 1200 м през целия период ще бъде между 11 и 13. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *