Възрожденска Елена празнува в Деня на Светите равноапостоли

Окъпан от нощния дъжд, огрян от утринното майско слънце, вчера възрожденският град Елена отново празнува. Тържественият звън на църковните камбани възвести началото на празника на града, който от години се провежда край прочутата Даскалоливница в музейния комплекс. Празнувайки на 21 май, еленчани почитат закрилниците на своя град Светите равноапостоли Константин и Елена – ревностни радетели за утвърждаване на вярата в християнския свят.

Рано сутринта в най-големия храм – „Успение на Пресвета Богородица“, Великотърновският митрополит Григорий отслужи празнична света литургия, а по време на тържественото откриване на празника – молебен за здраве и благоденствие. По традиция тържеството започна с ритуал по вдигане знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена.

Празника уважиха много гости – народните представители в 44-тото НС Клавдия Ганчева, Милен Михов, Весела Лечева, Явор Божанков и Валентин Ламбев, областният управител проф. д-р Любомира Попова и нейният заместник инж. Детелина Борисова, кметове и председатели на общински съвети от близки и далечни градове, почетни граждани на Елена, общински съветници.

Поздравителен адрес за празника изпрати министър-председателят Бойко Борисов с пожелание за здраве и благополучие. „Сигурен съм, че като подхождат с грижа към своята община, хората в Елена ще могат да се гордеят с развитието на града си и да се радват на възможностите да постигнат по-добър живот за себе си“, се казва още в поздравлението.

В празничното си слово кметът инж. Дилян Млъзев изрази увереност, че с мъдростта на старите, с разума и предприемчивостта на зрелите и с ентусиазма на младите градът може да се превърне в райско кътче, в привлекателна туристическа дестинация за гости от страната, Европа и света.

Неизменна част от празника на Елена е обявяването и награждаването на авторитетни личности с принос в областта на обществения, стопанския и духовния живот на града и общината. Председателят на Общинския съвет Стоян Златев прочете решенията за удостояване със званието „Почетен гражданин на град Елена“ на писателя Константин Терзиев и икономиста Димитър Балуков и с едностранен плакет на талантливия музикант Станьо Станев и акад. Тодор Николов. Кметът Млъзев връчи отличията на удостоените.

По време на тържеството бяха наградени за активна доброволческа дейност в БМЧК в Елена зрелостничките Кристина Уколова, Виктория Савова, Радина Данаилова и Айлин Алиева.

В празничната атмосфера чудесно се вписаха с песни и танци деца от двете училища в града, а веселието продължи на централния площад с фолклорен концерт на оркестър „Фолк елит“ от Горна Оряховица.

В следобедните часове имаше забавления за най-малките и празнична торта. Наградиха и победителите във фотоизложбата на деца и младежи, запечатали в снимки чудесни кадри от града и Еленския балкан. Вечерта с песните си Илия Луков и танцова формация „Български ритми“ веселиха еленчани и техните гости, а градусът на празничното настроение продължи да се вдига с изпълненията на Стефан Диомов и формация „Петте сезона“. Красиви илюминации в небето над града сложиха финала на празничния ден.

Мария СИМЕОНОВА

Сн. Илия ЙОРДАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *