Омега-3 и омега-6 мастните киселини допринасят за съхраняване на умствените способности

Две изследвания откриха връзка между полиненаситените мастни киселини в кръвта и непокътнатите през годините мозъчни структури и когнитивни способности, съобщи ЮПИ.
Учени от университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн установиха, че приемът на омега-3 и омега-6 мастни киселини допринася за здравословното стареене.
„Изследвахме мозъчна зона, която играе значима роля за флуидната интелигентност и рано намалява функциите си дори при здравословно стареене – поясни д-р Марта Замрозевич от университета. – В рамките на отделно изследване фокусирахме вниманието си върху структурата на бялото вещество в нервни тъкани в центъра на мозъка, които са от значение за запаметяването.“
Флуидната интелигентност е способността да се справяш с проблеми, с които по-рано не си се сблъсквал.
В двете изследвания са използвани образци на полиненаситените мастни киселини в кръвта на 100 участници на 65-75-годишна възраст с непокътнати когнитивни способности. Учените изследвали връзката между тези образци, мозъчните структури у участниците и резултатите им на когнитивни тестове. Била констатирана взаимовръзка между нивата на три омега-3 мастни киселини в кръвта – алфа-линоленовата, стеариновата и ейкозатриеновата киселина, и флуидната интелигентност.
Участниците с по-високи нива на тези мастни киселини в кръвта си са с по-големи фронтопариетални дялове на кортекса, а това на свой ред предсказва какви ще са резултатите им на тестове за флуидна интелигентност.
В рамките на отделното изследване учените заключили, че размерите и здравината на въпросните нервни тъкани в центъра на мозъка са свързани с баланса на омега-3 и омега-6 мастните киселини в кръвта и съхраняването на паметта с възрастта.
Резултатите от изследването са публикувани в Nutritionnal Neuroscience.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *