Парите пренасят опасни за хората микроби

Китайско изследване доказа, че по банкнотите живеят опасни за човешкото здраве патогени, предаде агенция ЮПИ.
Учените анализираха в лабораторни условия микробите върху пари, събрани от болници и метростанции в Хонконг. Те откриха, че част от опасните патогени по банкнотите са Ешерихия коли и Vibrio cholera.
„Накратко, банкнотите играят ролята на среда, която абсорбира бактериите от други среди и потенциалните патогени живеят много добре на повърхността“, каза Цзюн Ли от Хонконгския университет.
Експертите сравниха микробите по парите с микрофлората от ръцете на доброволците, въздуха в станциите на метрото, питейната вода и морски утайки. Резултатите показаха, че банкнотите съдържат най-голямото многообразие от бактерии. Учените също откриха най-висока концентрация на неподатливи към антибиотици гени по тях.
„Голямото количество гени, резистентни към антибиотици, което открихме по банкнотите, е много важно и може да доведе до разпространение на антибиотична резистентност сред хората и в други среди“, добави Цзюн Ли.
Въпреки че бъдещето вероятно е в плащането с карти, употребата на банкноти остава широко разпространена. Цзюн Ли обърна внимание на банките да се фокусират върху рисковете за хигиената, присъщи за предаването на пари от ръка на ръка.
Изследване от 2016 г. установи, че пластмасовите банкноти носят по-малко микроби, отколкото онези, направени от памук, памук и лен или хартия.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *