Учени представиха най-тънката холограма

Учени от Китай и Австралия създадоха най-тънката холограма, съобщи ЮПИ. Един ден технологията може да бъде интегрирана в смартфони, лаптопи и телевизори.
Размерът е ключов за съвременната електроника. Каквото и да се интегрира в устройствата на 21-и век, трябва да е малко. Досега специалистите не можеха да свият достатъчно технологията за холограми.
„Обичайните компютърно генерирани холограми са твърде големи за електронните устройства, но нашата свръхтънка холограма преодолява този недостатък“ – каза професорът по оптоелектроника Мин Гу от технологичния институт в Мелбърн.
Холограмата, създадена от Гу и екипа му, е с дебелина няколко стотици нанометра. Тя е 1000 пъти по-тънка от човешки косъм. Холограмата е изработена с лазер. Тази техника е много ефикасна.
За да генерират триизмерни образи, повечето холограми трябва да са достатъчно плътни. Това дава възможност да се манипулират оптичните дължини на вълните. Китайските и австралийски учени са намерили начин да преодолеят този проблем. Те са използвали свръхтънък топологичен изолатор – свръхтънък слоест филм, който действа като оптичен резонатор и засилва превключването на фазите на отразените светлинни вълни и така произвежда холографен образ.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *