Гъбите са по-полезни, когато са приготвени на скара или в микровълнова фурна

Готвенето често намалява полезните качества на храните. Някои методи обаче по-успешно запазват полезните им съставки. Това установиха за гъбите и учени от Испания, според които най-подходящите начини за готвенето им са на скара или в микровълнова фурна, съобщи ЮПИ.
Гъбите са богати на фибри и протеини. Те съдържат и витамини, като В1,В2, В12, C, D, E, както и електролити – цинк и селен. Много ценни в тях са биоактивните агенти бетаглюкани, които засилват имунната система.
За изследването си учените са сготвили по различни начини бели печурки, шийтаке, кладница. Те са ги варили, пържили, пекли на скара и приготвяли в микровълнова фурна.
Резултатите показват, че пърженето увеличава мазнините и калориите в гъбите, но намалява полезните им съставки. Варенето увеличава бетаглюканите, но намалява антиоксидантите. Полифенолите и антиоксидантите се запазват най-добре, когато гъбите са изпечени на скара или сготвени в микровълнова фурна. При тези начини на готвене няма значими загуби на хранителна стойност, каза ръководителят на изследването Ирен Ронсеро.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *