Докторски гаф или… След лечение на рак с гентамицин търновец остана с половин ухо

82-годишният фотограф Николай Качаков иска само да няма други с неговата одисея

82-ГОДИШНИЯТ ИЗВЕСТЕН ТЪРНОВСКИ ФОТОГРАФ НИКОЛАЙ КАЧАКОВ е с половин дясно ухо след тежка онкологична операция и диагноза злокачествен тумор. Тепърва ще трябва да се подлага на лъчетерапия и други изпитания, за които дори не му се говори. До това състояние едва ли щеше да стигне, ако не бе лекуван повече от половин година с гентамицин – крем и унгвент, пантенол спрей и бани с калиев пермаганат в „Център за кожно-венерически заболявания – В. Търново“ ЕООД, чийто собственик е общината в областния град. Управител на дружеството и лекуващ лекар е д-р Теодора Чолакова.

РАНИЧКА НА ДЯСНОТО УХО НА ВЪЗРАСТНИЯ МЪЖ СЕ ПОЯВИЛА ПРЕЗ ЮНИ МИНАЛАТА ГОДИНА. Личният лекар го пратил при дерматолога д-р Чолакова в медицински център „Аура“. После започнала интервенция с антибиотичния мехлем гентамицин, но раната растяла. На 1 декември 2016 г. Николай Качаков влиза в стационара за кожни болести във Велико Търново, откъдето е изписан на 8 декември. Според епикризата на д-р Теодора Чолакова диагнозата е целулит с други локализации. След това лечението със същия мехлем продължава, но положението на дядо Николай се влошава и раната расте. Тя става над 4 см и обхваща цялото му ухо. Той продължава да ходи при д-р Чолакова и да прави това, което му казва 52-годишната шефка на кожния диспансер.

МАРИЯ И НИКОЛАЙ КАЧАКОВИ ЗАПОЧВАТ ДА ТЪРСЯТ ДРУГИ ЛЕКАРИ ЗА КОНСУЛТ, за да видят какъв е проблемът с ухото на мъжа. Не са от хората, които се оплакват, а освен това съпругата цял живот е била журналист и здравен репортер. Попадат обаче в големия хаос на родното здравеопазване. Потърсват друг дерматолог в лицето на д-р Даниел Богданов, който назад във времето е работил в същия диспансер, а сега преглежда в поликлиниката в центъра на старата столица. Още при първия преглед д-р Богданов отсича, че ухото има нужда от хирургична намеса и биопсия, тъй като видимо става дума за карцином, който е трябвало да се изреже още преди месеци или да се третира с лъчетерапия в начална фаза

„Всъщност човекът няма целулит, защото той се появява в мазните тъкани на подбедриците и не може да го има в ухото. Когато семейството дойде при мен, разбрах, че първо са го третирали с гентамицин инжекции и после с крем, с калий го мазали, горили му ухото с газ и какво ли още не. Никъде в документите не споменава за тумор. Ако още в началото бяха дошли при мен, щях да ги пратя директно в онкологията с амбулаторния лист с направление и с диагноза за операция. Сега се оказва,че хистологията от Плевен е показала злокачествен тумор, а половината ухо е отстранено. Според мен пациентът е лекуван с грешна диагноза близо година, а поначало така у нас се източва касата“, коментира вчера д-р Даниел Богданов.

ЕСТЕСТВЕНО, НАМЕРИХМЕ ЗА КОМЕНТАР НА СКАНДАЛНИЯ СЛУЧАЙ И д-р Теодора Чолакова. Тя си спомни веднага за Николай Качаков и неговото лечение. Не знаеше, че вече няма половин ухо, но не бе особено изненадана.

„Ами той действително имаше проблем с ухото, който изискваше проследяване! Дори последния път му казах, че след като го изпиша от стационара, трябва да отиде на онколог и да се направи биопсия. Пациентът обаче бе доста несериозен и след първия преглед не се появи, после дойде, след като бе ходил в тубдиспансера. Направихме курса с гентамицин при нас, защото понякога една инфекция го изисква, особено ако е върху карцином. Категорична съм, че не съм направила грешна диагноза, защото при нас трябваше да овладеем вторичното наслагване и да се продължи нататък. Пише целулит, защото има възпаление на ухото…“, каза д-р Чолакова.

В никакъв случай не можело да се говори за източване на Здравната каса с невярна диагноза в конкретния случай. Също в никакъв случай шефката на кожния диспансер не смята, че носи каквато и да е отговорност за отрязаното ухо на своя пациент Качаков.

„Никога не ми е споменавала думи като онколог, биопсия, рак, тумор и такива страшни неща. В това съм категоричен, но искам просто други хора, които имат същия проблем, да не вървят по стъпките на моя ад. Защото освен всичко, което ме чака тепърва, аз дори очила не мога да си сложа с това отрязано и превързано ухо“, се опита да се шегува Николай Качаков.

ВПРОЧЕМ В ЕПИКРИЗАТА НА ОНКОХИРУРГА Д-Р ГЕОРГИ КОСТОВ ОТ 2 МАЙ 2017 Г. изрично пише каква е диагнозата на пациента с отрязаното ухо. Хубавото в това изпитание на тази възраст за фотографа са две неща – разсейки по тялото от такъв вид рак на ухото не може да има, а смяната на превръзките прави добра приятелка сестра, защото иначе и за това трябва да се плаща. Пък сем. Качакови са с по 230 лева пенсии. Заради това не си и мислят за съдебни дела и за жалби, от които полза няма.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

loading...

10 коментара за “Докторски гаф или… След лечение на рак с гентамицин търновец остана с половин ухо

 • 23.05.2017 в 11:59
  Permalink

  д-р Теодора Чолакова поставя диагноза целулит с други локализации перманентно, тя друго дали знае?! Със сигурност не е посещавала лекции.
  Аз също съм потърпевша!

  Отговор
 • 23.05.2017 в 13:16
  Permalink

  да не попадаш на търновски лекари страшно е

  Отговор
  • 23.05.2017 в 17:39
   Permalink

   Нали искате безплатно-ей това ви е безплатното!

   Отговор
 • 23.05.2017 в 16:11
  Permalink

  Тази докторка няма ли кой да я провери или и тази история ще потъне в небитието

  Отговор
 • 23.05.2017 в 16:50
  Permalink

  Това е невярна или фалшива диагноза ,която е довела до отрязване на ухото на човека . Не е е докторски гаф, далавера е !

  Отговор
 • 23.05.2017 в 17:11
  Permalink

  От тази Аура само живи-умрели ли излизат..?

  Отговор
 • 23.05.2017 в 18:46
  Permalink

  Аз съм дъщерята на човека,който е потърпевш от “кадърната лекарка” . Тази жена,определено не заслужава титлата и призванието на лекар! Нямам думи да опиша наглото и поведение след случая. Разбирам,че трябва да се измъкне невридима и компетентна от ситуацията,но…да си играеш с човешки съдби заради източване на здравната каса е престъпление!
  Г-жо Чолакова, искам да се обърна към Вас и да Ви осведомя,че баща ми не е малоумен и най-малкото безотговорен човек към здравето си. Това,което твърдите за него е пълна лъжа! Относно Вашето ” компетентно и целенасочено” лечение нямам какво да кажа,освен че за пореден път сме свидетели на лекарско безхаберие! Ваш колега много ясно и точно казва каква е диагнозата и какво би трябвало да е лечението. Питам Ви: как може за една година да не го разберете ?!? Как може да давате безумни диагнози и да предписвате кремчета и мехлемчета?!? И последно: ако това беше Вашия баща или близък пак ли така щяхте да допуснете да се стигне до този резултат???
  Благодаря на в-к Борба и журналистите,че отразиха и не останаха безучастни към случая с баща ми. Това засяга всички нас,защото днес случая е с моя баща,а утре…….
  Благодаря !

  Отговор
 • 23.05.2017 в 19:02
  Permalink

  “………..Според мен пациентът е лекуван с грешна диагноза близо година, а поначало така у нас се източва касата“, коментира вчера д-р Даниел Богданов.” Ето това е причината за грешната диагноза и надеждата на “д-р Чолакова” да източва касата ,докато човека умре !Прокуратурата да се самосезира не е нужна жалба !

  Отговор
 • 23.05.2017 в 21:57
  Permalink

  Николай Качаков ми е личен приятел и знам какво изживя.Кой ще му плати изживените
  болки и стрес ? Докторката или Здравната каса ? Срам за гилдията.

  Отговор
 • 25.05.2017 в 16:44
  Permalink

  Добре че още има журналисти като Нели Сукова, та да показват язвите и недъзите на тъй-нареченото демократично общество. Не познавам потърпевшия,но все се надявам ,че институциите би трябвало да имат малко респект и срам от такива журналисти .Поне това !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *