3 четения

Честит празник!

Уважаеми учители, преподаватели, студенти и ученици,

Уважаеми дейци на науките, изкуствата и културата,

 

Позволете ми да ви поздравя по случай един от най-светлите и обичани, един от най-българските празници – 24 май!

Днес е Денят на българската просвета и културата, на българската азбука – кирилицата, която е една от трите официални в Европа!

Ние, българите, сме единственият народ, който почита делото на светите братя Кирил и Методий със специален празничен ден. И макар и други държави да отбелязват по един или друг начин 24 май, единствено в България 24 май има характера на общонароден празник. Само ние освен националния химн си имаме „Върви, народе възродени” – общобългарския училищен химн.

В Деня на българската просвета и култура ние трябва да помним, че българската азбука носи просвета, наука и култура на целия православен свят. Делото на равноапостолите Кирил и Методий е доказателство, че България има своето утвърдено място в Европа от векове.

Благодаря на всички Вас, че със силата на буквите и словото, с внушението на театъра, музиката, изобразителните изкуства просвещавате, образовате и одухотворявате както децата на Велико Търново, така и цялата наша общественост.

Благодаря Ви, че с неуморната си дейност сте достойни последователи на светите братя равноапостоли Кирил и Методий, на техните ученици! Благодаря Ви, че давате толкова категоричен пример що е родолюбие и патриотизъм. А именно – да милеете за България, за българския народ и за Велико Търново!

 

Пожелавам Ви здраве, много сили и енергия за Вашата съвременна апостолска мисия!

Честит празник!

 

Венцислав Спирдонов

Председател на Великотърновския общински съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!