2 четения

Археологическият парк „Западна порта на Сердика“ отваря за посетители

Столичната община и Регионалният исторически музей отварят за посетители днес от 12.30 ч. археологическия парк „Западна порта на Сердика“, съобщиха от Столичната община.
Входът е откъм ул. „Княз Борис Първи“. Предвидена е демонстрация на антична екипировка от Сдружението за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“.
Археологическият парк „Западна порта на Сердика“ се намира между ул. „Георг Вашингтон“, ул. „Княз Борис Първи“, ул. „Пиротска“ и бул. „Тодор Александров“. Реализиран бе мащабен проект за консервация, реставрация, експониранe и благоустрояване.
Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват „Антична Сердика – Средновековен Средец“. Тя е недвижима културна ценност от национално значение. Проучването й започва през 1974 г. от екип на Музея за история на София с ръководител Магдалина Станчева. На този етап са разкрити, проучени и експонирани част от западната крепостна стена; северната кула от портата; части от главна антична улица /декуманус/; северозападна ъглова триъгълна кула; античен канал; постройки във вътрешността на укрепения град; фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и други.
Допълнително по проекта е извършено конструктивно укрепване на ул. „Георг Вашингтон“ с пилотни и анкерни конструкции. То позволява бъдещо археологическо проучване в източна посока. Стойността на обекта е 1 207 000 лв., без включен ДДС, от които 947 000 лв. са безвъзмездна финансова помощ по програмата „Културно наследство и съвременни изкуства“. Работата по проекта бе завършена за 11 месеца, посочват от Столичната община.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *