За 30 години лясковчанин възстанови уникална 80-годишна „Шкода Супърб“

Навремето Радослав Петков купил колата за 200 лева от Долна Липница

УНИКАЛЕН РЕТРО АВТОМОБИЛ ПРИТЕЖАВА РАДОСЛАВ ПЕТКОВ ОТ ЛЯСКОВЕЦ. Той е собственик на изключително рядката „Шкода Супърб 913“, произведена в далечната 1937 г. 80-годишната кола е луксозно изпълнение на чешката фирма и дори и днес изглежда впечатляващо, възстановена в оригиналния й вид. От този модел са произведени точно 300 броя, а днес от тях са оцелели единици. От завода излизат различни варианти – лимузини, транспортни, кабриолети, линейки. Възможно е това да е и единствената останала в света от точно този транспортен модел, разказва нейният собственик. Дори в каталога на „Шкода“ липсва този модел и има подобен, произведен година по-късно, през 1938 г. Самият автомобил, макар и транспортен, прави впечатление с меките и изящни форми на купето, кожения салон и някои екстри, които дори съвременните автомобили не притежават. За да я възстанови и „стегне“, Радослав посвещава цели 30 години от живота си. Лясковчанинът признава, че няма част в автомобила, която да не е пипната от него, влагайки, както сам казва, много любов и въображение. За някои от детайлите отделя много време, включително и работа през нощта, за да придобие шкодата сегашния си вид. 5-метровият автомобил е напълно обслужен, направен му е цялостен ремонт и е регистриран в КАТ, разказва гордият му собственик.

kola (1)Радослав Петков е родом от Лясковец. В момента работи като механик в местен завод. Разказва, че купува колата през 1987 г. от възрастен мъж от Долна Липница за 200 лв. Тя била пълна развалина, зарязана от тогавашните й собственици. В нея живеели дори плъхове, но въпреки нанесените щети по колата Радослав решава да я вземе и да я поправи. Опитът им да я докарат с приятел в Лясковец се оказва нелека задача, тъй като колата не била палена от около 10 години и още на първите няколко метра се наложило да я дърпат към новия й дом.

„Може би е голям късмет, че тази кола се е съхранила в голямата си част с оригиналните си части, което си е чудо за автомобил на 80 години. И докато днес новите коли имат гаранция от няколко години, то сервизната й книжка разполага с доста листи, в който да се впише новият й собственик. Аз не съм първият такъв и няма да съм и последният“, категоричен е Радослав Петков. След като влиза в гаража му, започва като археолог да изследва шкодата, почиства я от натрупаните боклуци и запретва ръкави да я поправи. Освен документите на колата пази и снимков материал, който доказва промените на возилото през всички тези години. Интересен факт е, че цялата конструкция е от дърво, облечено в метал. Дори подът й е с паркет, както се шегува Радослав. Автомобилът е с десен волан, характерен за този период, а отвътре е с красив кожен салон в тъмносин цвят. Чистачките пък могат да работят поотделно. Самите характеристики на колата са повече от любопитни.

„Автомобилът е с 6-цилиндров двигател, 2,9. Много е интересен фактът, че предният капак е чупещ се, а самата панта не е херметически затворена, което предполага, че при дъжд може да влезе вода при двигателя. Затова конструкторът е предвидил специален улук, който събира водата и я извежда отстрани, за да изтича отдолу. Другото, което е уникално за тази кола, е, че има помпа, която чрез малки медни тръби подава на всеки механизъм, нуждаещ се от смазване, масло както отпред, така и отзад. Това става чрез малък педал, който се натиска и задейства системата“, обяснява Радослав. Любопитен факт е също, че трансмисията е с четири независимо окачени колела, което позволява да върви по неравен терен, без да създава неудобство за пътниците. Сред предимствата й са и гумите, които са оригинални, марка „Барум“, с гордост разказва собственикът на шкодата.

ЕНТУСИАСТЪТ ПОПРАВЯ ПОКРИВА НА КОЛАТА ЦЕЛИ ДВЕ ГОДИНИ

Толкова му отнема, за да го „стегне“ и „изпъне“. Признава, че по цели нощи китосвал и заглаждал тавана на колата, за да го изпипа до съвършенство. Опитът му като механик, уменията му като дърворезбар и техничар му помагат през всички тези години, вложени в ремонта. Двигателят също отнема години работа и е сглобен с части от половин България. „Имаше време, когато с години не я поглеждах тази кола, защото имах бизнес, който отнемаше много от времето ми. Но след това отново се амбицирах и продължих да я поправям. Правя го само когато съм спокоен, защото трябва да имаш настройката за такова нещо. Това е като поезията, трябва да имаш музата, за да се получи красиво“, споделя 57-годишният Радослав. Самото купе е с красиви извивки, наподобяващо луксозните лимузини. Цветът на шкодата се доближава до оригиналните, макар че през годините е минала през различни цветови комбинации, включително и тъмнозеления цвят, характерен за военните автомобили, заради което се предполага, че е участвала във Втората световна война. За многото й боядисвания свидетелстват 8-те пласта боя, които са отстранени внимателно, за да бъде върнат първоначалният й блясък. Със специален шеллак пък са полирани таблото и дървенията, които са от махагон. Единственото неудобство може би е, че самият автомобил се управлява трудно, но пък това не е пречка за нейния собственик, който е професионален шофьор. Засега Радослав не е участвал в изложения и ретро паради, но е горд с работата си по възстановяването й във фабричния й вид.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Един коментар за “За 30 години лясковчанин възстанови уникална 80-годишна „Шкода Супърб“

  • 30.05.2017 в 16:31
    Permalink

    Линейките са с по три странични стъкла,тази е с две така че вероятно е товарен.Едва ли има втори екземпляр не само в България ,а в света.В интернет се намират 2-3 линейки но точно такъв няма.Браво на реставратора.това е история.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *