7 четения

Остава променливо, хладно и валежно, повече слънце и по-малко дъжд – от понеделник

През нощта ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд на места. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 11 и 14. За района на В. Търново се очаква минимална температура 12 гр. През деня ще преобладава време със значителна облачност, с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 17 и 20. За В. Търново максимална температура 18 гр. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 31.5 през 2010 г., а най-ниската измерена минимална температура е 3.7 през 1991 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 46 минути и ще залезе в 20 часа и 44 минути. Фаза на Луната: новолуние.

И в събота се очаква време със значителна облачност, на много места с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Валежите ще бъдат около и над 10 л/ кв. м за денонощие. В неделя преди обяд ще има значителна облачност със слаби превалявания от дъжд на места. След обяд облачността ще се разкъса, почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток. От понеделник до сряда ще преобладава време с променлива облачност, със слаб вятър, предимно от източната четвърт. В четвъртък облачността ще се увеличи и ще бъде предимно значителна, с превалявания от дъжд, преди обяд в северозападните райони, около обяд и след обяд в централните части на Северна България. След обяд се очакват и гръмотевици. Ще духа умерен, на моменти силен вятър от запад-северозапад.

През първата половина от периода – от петък до неделя, времето ще се задържи без съществени промени на температурите – сутринта минималните температури ще бъдат между 11 и 14. Максималните температури ще бъдат в интервала 18 – 23. През втората половина от периода се очаква затопляне – минималните температури ще бъдат между 14 и 17. Максималните температури ще бъдат в интервала 24 – 29.

Над западните и централни части на Стара планина в петък и събота ще преобладава време със значителна облачност с превалявания от дъжд и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от североизток. В неделя ще преобладава време със значителна облачност, на места със слаби превалявания от дъжд. Ще духа силен вятър от североизток. От понеделник до сряда ще има променлива облачност с умерен вятър от север-северозапад. В четвъртък облачността ще се увеличи, ще бъде предимно значителна, на места с превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от северозапад.. Максималната температура на 1200 м през първата половина от периода – от петък до неделя ще бъде между 10 и 12. През втората половина от периода максималната температура на 1200 м ще се повишава от 14 в понеделник, до 18 в четвъртък. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен

 

 

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *