5 четения

Над 300 групи записани за 13-ия събор надпяване „Авлига пее“ в Обединение

Над 300 групи самодейци от цялата страна са записани за участие в тазгодишния 13-и национален събор надпяване „Авлига пее“, посветен на именитата българска певица Мита Стойчева. Тази година той ще се проведе на 26, 27 и 28 май 2017 г. в село Обединение. Официалното откриване ще бъде в петък от 17 часа. Организатори на събора са Община Полски Тръмбеш, кметството в Обединение и народно читалище „Мита Стойчева 1900” под партронажа на кмета на Полски Тръмбеш Георги Чакъров и кмета на село Обединение Ганчо Ганев.

Миналата година в надпяването са взели участие над 3300 души и са раздадени над 300 награди. По регламент всички участници се представят с две песни, като поне едната трябва да бъде от репертоара на Мита Стойчева. Във всички възрастови групи се присъждат награди. За най-добър изпълнител и интерпретатор на песните на Мита Стойчева се присъжда специална награда. Ще се присъди и приз „Мита Стойчева” в три възрастови групи – за индивидуални изпълнители до 20 години, за индивидуални изпълнители над 20 години и на певчески състав. Предвиждат се и много специални награди – за най-рядко изпълнявана песен на Мита Стойчева, награда на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, и др. Освен задължителната програма участниците могат да представят и автентичен фолклор (песни, танци и местни обичаи), специфични за региона, откъдето са участниците. Те се оценяват в отделна класация.

По традиция председател на журито е проф. Тодор Киров – декан на факултет „Музика, фолклор и хореография” в Музикалната академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив, а членове са проф. Милчо Василев – ректор на Музикалната академията в Пловдив; етномузикологът доц. д-р Венци Димов – автор и водещ на предаването „Фолкмагазин” по Дарик радио, и известният български гъдулар Димитър Лавчев.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!