8 четения

С 31 гласа съветниците решиха: 60% зеленина и 40% сгради в новия градски център

СЛЕД КОРЕКЦИЯ В ТЕХНИЧЕСКОТО ЗАДАНИЕ ЗА СТАРОТО ВОЕННО УЧИЛИЩЕ ПРЕКРОИХА ЗЕЛЕНИТЕ ПЛОЩИ ЗА СМЕТКА НА СТРОЕЖИТЕ В БЪДЕЩИЯ ГРАДСКИ ЦЕНТЪР на Велико Търново. Много повече зеленина, а не бетон ще има в него, реши почти единодушно Общинският съвет на Велико Търново.

Сегашният проект за района на арх. Иван Никифоров е от 2002 година и предвиждаше до 80 процента застрояване. С изменението строителството беше намалено до максимум 40%, а зелените площи бяха увеличени до 60%. „С настоящата промяна целим премахване на жилищното строителство за сметка на обществено обслужващите дейности озеленяване и спорт. Относно твърдението, че няма достатъчно място за спорт – това са 187 декара, от тях 5% (9 декара) са предвидени само за спортни съоръжения”, обясни Даниел Панов.

По думите му в новия градски център няма да има жилищно строителство, както е било предвидено в ПУП от 2002 година. Кметът обаче посочи, че по ЗУТ 55% от застрояването може да остане за обществено ползване, а на останалите 45% може да бъде сменено предназначението от инвеститорите.

Разяснение дадоха и архитектите Румяна Брайнова и Лора Бъчварова, които работят по въпросите за Старото военно училище. Те помолиха общинските съветници да „развържат” ръцете на администрацията, за да се задвижат нещата с изграждането на градското ларго.

„Трябва да се направи първата стъпка, за да прескочим тези траншеи и да се тръгне към реално проектиране. В хода на това проектиране ще могат да се изяснят всички неща, които сега си говорим. Трябва да дадем ход на тези процедури”, сподели архитект Румяна Брайнова.

Стоян Витанов от БСП пък припомни времето отпреди 15 години, когато се е приел ПУП. По думите му тогава е имало сделки и разпределение кой какво ще получи от бизнесмените. В тази връзка Витанов поздрави Панов за поставените рамки и изрази задоволство, че всичко това е в миналото. Червеният съветник сподели от трибуната, че групата на социалистите ще подкрепи промяната. В крайна сметка от 33-ма присъстващи 31 гласуваха „за“, един бе против, един се въздържа и корекциите минаха.

С. МАРИНОВ

3 коментара за “С 31 гласа съветниците решиха: 60% зеленина и 40% сгради в новия градски център

 • 25.05.2017 в 19:51
  Permalink

  Архитект Брайнова е над 70 годишна , другата е служител в ТСУ на Общината. И двете нямат представа от градоустройствено планиране . С тези промени се поставя началото на поредното безумие в нашия град . Нека общинските съветници се обърнат към широк кръг от архитекти, за да оформят позицията си , а не да подарят проектирането на кръга около споменаваната архитектка.
  „С настоящата промяна ние целим премахване на жилищното строителство за сметка на обществено обслужващите дейности- озеленяване, спорт.- що за глупости пише журналиста?Това ли са общ.обслужващите функции ?Озеленяване и спорт. В града не достига хотелска леглова база , за да влезем в големите туристически маршрути. По площ терена на старото военно училище е толкова , колкото горната палуба на един голям круизен кораб. На такъв се качват по 5000 пътника , за които се грижат 2500 обслужващ персонал.Пренесете тези факти към нашата реалност и ще видите истинските измерения на думите „обществено обслужващите дейности „.

  Отговор
 • 26.05.2017 в 18:48
  Permalink

  Мда…. като знам колко хотели се продават в града, как да не достигат? Защо на ул.“Хаджи Димитър“ една „пирамида“ стои недостроена? Ако имаше криза за хотели досега да е пуснат в действие. Градският център трябва да е само обществени сгради, спорт, кафе/ресторанти и много място за разходки. Разбира се и подземни паркинги.

  Отговор
 • 26.05.2017 в 18:51
  Permalink

  Пропуснах. Намаляване на частното строителство ще елиминира корупцията и мафиотските сговори кой да лапне последното апетитно парче от общинската баница. Наистина бе публична тайна, че при предишния план местните „акули“ си бяха поделили плячката.Трябва да се приложи публично-частно партньорство и да се поканят акционерни европейски инвеститори.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!