48 четения

Христомир Ангелчев спретна фирмено парти за… 1500 души

Търновски фирми за кетъринг глезят клиентите с до 200 вида блюда

КЕТЪРИНГЪТ ПРОЦЪФТЯВА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ТЪЙ КАТО ВЕЧЕ ПОЧТИ ВСЕКИ УВАЖАВАЩ КЛИЕНТИТЕ СИ РЕСТОРАНТ, а и много заведения за хранене предлагат подобен тип услуга, показа проверка на „Борба“.

Истинските фирми обаче, които професионално се занимават само с това и имат традиции и опит, в старата столица са не повече от десетина, твърди ветеранът в този бизнес – 43-годишният Христомир Ангелчев.

Той има фирма за туроператорски услуги, като паралелно с нея развива бизнес с кетъринг от вече седем-осем години. Твърди, че най-трудното нещо е да запазиш и развиеш персонала, с който работиш, а при него има утвърден екип от осем души. Христомир е един от първите във Велико Търново, който предлага храна за вкъщи и офиса от т. нар. „топла точка“, а професионалната му кухня се намира на бул. „България“ в старата столица. Постепенно той развива и усъвършенства бизнеса си, като днес вече предлага най-разпространените видове кетъринг – за семейни тържества, сватби, кръщенета, рождени дни и детски партита, коктейли, фирмени прояви, организирано хранене за работещи в промишлеността и търговията, както и кетъринг за туристи, които нощуват в къщите за гости край Велико Търново, което е и най-новата разновидност за тази услуга.

„КЕТЪРИНГ УСЛУГАТА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ВСИЧКИ ПОТРЕБНОСТИ НА ГОСТИТЕ – храна, напитки, декорация и мебели, обслужващ персонал и т.н. Менюто е по-различно от това, което се предлага в ресторантите, защото стандартните ястия са „трансформирани“ варианти, така че да е сведен до минимум рискът от чупене на прибори, опръскване, разтапяне, изливане на мазнина и подобни неприятни случки по време на почерпката, която обикновено е на крак, или на по-високи маси и столове, тип „щъркели“.“ Той е категоричен, че начинът на предлагане, опаковане и сервиране също трябва да е в абсолютно подходяща за събитието форма, като първите стилове на сервиране възникват още през 18 в. Сред най-популярните и днес са френският, при който всеки от гостите си избира определено меню, и руският, където всички ястия са сервирани, но гостът може свободно да демонстрира своите предпочитания. С течение на времето обаче тези похвати се оказват бавни и твърде ангажиращи. Така постепенно се появява днешния тип кетъринг – ястията са сервирани и достъпни за всички гости, а разнообразието им е впечатляващо. Според Христомир Ангелчев солидните фирми от бранша разполагат с няколко варианта на менюто, а асортиментите, които предлагат като напитки, солени и сладки хапки, скара, мезета, ядки, десерти и т.н. често варират между внушителните 100 и 200 вида. Средната цена за човек, също според различния тип меню и повод, е между 15 и 20 лв. За някои това може и да е по-сериозна сума, но пък спестява всичките главоболия по приготвяне, сервиране и съответно чистене след повода, коментира търновският предприемач. И допълва, че най-сериозното предизвикателство, пред което той и екипът му са се изправяли, при това успешно, е фирмено парти за… 1500 души. То е поръчано неотдавна от едно от най-големите производствени дружества във Велико Търново по повод голяма и успешна инвестиция на компанията.

ДРУГА ОСОБЕНОСТ, С КОЯТО НАПОСЛЕДЪК ФИРМИТЕ ЗА КЕТЪРИНГ СЕ СБЛЪСКВАТ, Е, ЧЕ ИМ СЕ НАЛАГА ДА РАБОТЯТ С ДРУЖЕСТВА ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ. Защото за провеждането на парти или друго събитие по всички правила се налага да се осигурят водещ, озвучаване, шатри и още много други екстри. И тъй като фирмата за хранене все пак не предлага подобни услуги, но пък се ангажира с качество и коректност, наема от своя страна съответните хора, обяснява Христомир. И уточнява, че специално за храната би било добре крайният срок за поръчката да е ден-два преди самото събитие.

Инвестицията в подобен вид бизнес също крие рискове според него. Често тя достига няколко десетки хиляди лева, а може и стотици, тъй като само цената на добре оборудвана професионална кухня започва от около 50 000 лв. Отделно фирмата трябва да разполага с огромно разнообразие от артикули – стотици видове различни прибори, чаши, чинии, маси, шатри за открито, декорации и т.н. Което означава, че човек не може да разчита на бърза и лесна печалба, уточнява търновският предприемач. Като понатрупал солиден опит в този вид бизнес, Христомир казва още, че е добре фирмите, предлагащи кетъринг, да дават готови идеи на своите клиенти, за да ги улеснят максимално в подготовката на предстоящото събитие. Специално при него клиентите му се доверяват и той успява да наложи своите идеи в 70% от поръчките и тяхното изпълнение.

Елена ЧАМУРКОВА

Един коментар за “Христомир Ангелчев спретна фирмено парти за… 1500 души

  • 26.05.2017 в 22:24
    Permalink

    Ха, ха…. голям смях…. платена публикация – не е ли ?!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!