82 четения

241 пациенти са минали за 5 месеца през търновската неврохирургия

До края на годината отделението ще разполага с нова модерна апаратура

РЪСТ НА ПАЦИЕНТИТЕ, ЛЕКУВАНИ В ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕВРОХИРУРГИЯ НА ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА, ОТЧИТАТ МЕДИЦИТЕ. 241 души са преминали от началото на годината досега през неврохиругията, като за сравнение за цялата 2016 г. са били 465. Увеличение има и при операциите, които до момента са 80, докато за миналата година са били 88. Една от сложните и изключително редки интервенции е направена преди около два месеца на възрастна жена с възпаление на фронталния синус.

„Това е случай, който си мислех, че в България няма да срещна. Извън страната съм оперирал няколко пациенти, но не и тук. За мен лично това е интересен случай и рядка патология. Жената е чакала доста време преди да потърси лекарска помощ”, разказа д-р Николай Мойнов – началник на отделението по неврохирургия. Най-честата причина за хоспитализация на пациентите са леките и средно тежки черепно-мозъчни травми, които са над 100. Над 40 са пациентите с тежки черепно-мозъчни травми, лекувани оперативно или консервативно. Като негативна тенденция д-р Мойнов посочи, че се наблюдава бум на туморните образувания и разсейки, които засягат гръбначния стълб и мозъка. А причина за това е липсата на превантивно здравеопазване и късно диагностициране на болните. И докато преди 20-ина години неврохирурзите са оперирали 35 тумора годишно, то в момента тази патология е драстично увеличена както при възрастни, така и при по-млади пациенти.

Останалите болни, лекувани в неврохирургията на МОБАЛ, са жертви на катастрофи, побоища, паднали от височина или претърпели злополуки. Най-малкият от тях е бебе на 2 месеца с черепно-мозъчна травма след падане. Дори и при по-леки случаи и травма на главата при деца, специалистите ги приемат в отделението за 72-часово наблюдение, тъй като при тях рискът е много по-голям. Всички пациенти получават адекватно лечение, което не налага транспортирането им в неврохирургични клиники с по-високо ниво на компетентност, категоричен е д-р Мойнов.

Любопитен факт от последната седмица е, че варненската певица и лице на „Фен фолк” ТВ – Стели Йорданова, също е лекувана в неврохирургията на областния стационар. За болничния си престой дамата ангажира VIP стаята в отделението, която бе разкрита преди няколко години. Отделението разполага общо с 14 легла, които са постоянно заети. Скоро предстои ремонт и на т.нар. спешна стая.

В отделението работят общо трима лекари – д-р Николай Мойнов, д-р Петър Тодоров и д-р Динко Аладжов. За успеха в работата на специалистите допринася и работата им в екип с колегите им от реанимацията и отделението по образна диагностика, както и съвременната апаратура на болницата и модернизираните операционни.

До края на годината неврохирурзите на МОБАЛ ще разполагат и с нова апаратура, процедурата за чието закупуване вече е в ход. С финализирането й областната болница ще разполага с високоскоростен дрил, операционен микроскоп и специфичен инструментариум. Медиците се надяват отделението да се сдобие и със специализанти, на които да предадат своя опит и да ги обучават. Именно липсата на кадри е най-сериозният проблем, пред който са изправени неврохирурзите. Причината за това според медиците е, че младите им колеги се страхуват да специализират, тъй като неврохирургията е сложна материя.

„Нуждаем се от млади кадри, които да подготвим и обучим, за да знаем, че в отделението ще има специалисти, които ще останат да работят и след нас”, коментира още д-р Мойнов.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав Стефанов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!