XIII ФЕСТИВАЛ НА АНТИЧНОТО НАСЛЕДСТВО „ОРЕЛ НА ДУНАВА“

Програма на фестивала
Петък, 2 юни
Античен град „Нове“
10:00 – 14:00 Антични състезания за деца „Бързи, смели, сръчни“: Предизвикателството на античните спортни игри, с участието на училища и клубове от Свищов и Белене. Провеждане на състезания в дисциплините от древните тракийски и гръко-римски спортни игри.
17:00 – 19:00 Научна конференция „ Древното наследство – открития и перспективи“. Откриване на изложба в „Посетителски център Нове“;
19:00 – 21:00 Церемония по откриването; запалване на огъня на фестивала, освещаване на знамената, връчване на символите на Нове от Кмета на Императора. Обявяване на резултатите и награждаване на участниците в състезанията по писане на есе, състезанието за рисунка, състезанието за древна история. Огнено шоу;
21:00 – 21:15 Връчване на наградите „Орел на Дунава“ за принос в опазване на културно-историческото наследство на проф. Диана Гергова;
След 21:30 Рок концерт на Форума в Нове: „Стенли Стефанов Проджект”, „Балканджи”.

Събота, 3 юни
Античен град „Нове“
09:00 – 21:00 Римският походен лагер и варварският лагер – отворени за посетители
10:00 – 14:00 Сутрешно шоу: Гладиаторски битки, древна римска кухня, ритуали, занаяти; Древна походна кухня – кулинарна презентация на CHEF Петър Михалчев и учениците от ПГЛПС Свещов. Кулинарен състезание между групите участници за автентична древна кухня с приготвяне и презентиране на ястията пред компетентно жури, съставено от историци, гастрономи и готвачи.
14:00 – 18:00 Следобедни представления: състезания за сила и бързина с участието на публиката; демонстрации, танци, обичаи и ритуали, дегустации – на различни места в крепостта Нове, с участието на Групо Сторико Романо, Нимфите от Дакия, Багатур, Първи Италийски Легион, Камп Виртус, Асоциация Данаис, Виртус Антика;
18:30 – 19:00 Връчване на наградата „Орел на Дунава“ за популяризиране на културно-историческото наследство на Вежди Рашидов, увертюра – виртуозните изпълнения на Багатур и Пагане.
19:00 – 20:00 Представления на групите: Специално участие на световноизвестния музикант Теодосий Спасов и фолклорен танцов ансамбъл „Творецът”, гр. Свищов.
След 20:00 Голямата битка между даки и римляни: Войната на Император Траян Първата Дакийска война е подготвяна още от първите месеци след възкачването на Траян. Кампанията се води с цел възстановяване на авторитета на Рим след пораженията на Домициан. Бойните действия започват през 101 г., когато легионите нахлуват отвъд Дунава, напредват решително и се насочват към главната крепост Сармизегетуза. Вождът на даките Децебал е принуден да капитулира и приема условията на Рим: да върне всички избягали роби и дезертьори, да предаде обсадните машини и определено количество оръжие, да разруши укрепленията по Дунава и да приеме римски гарнизони.
Събота, 3 юни
По главните улици на Свищов
11:00 – 13:00 Тържествен парад на групите по улиците на Свищов, Загасяне огъня на Фестивала, Обща снимка на участниците. Награждаване на участниците. Закриване на Фестивала.

www.EagleOnTheDanube.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *