70 четения

Печените агнешки главички се оказаха тотален хит на тазгодишния празник на горнооряховския суджук

Дъждът не уплаши организатори и гости

ПЕЧЕНИ АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ СЕ ОКАЗАХА ТАЗГОДИШНИЯТ ТОТАЛЕН ХИТ НА 11-ОТО ИЗДАНИЕ НА ПРАЗНИКА НА ГОРНООРЯХОВСКИЯ СУДЖУК. Деликатесът се предлагаше за първи път на празника и то за символичните 4 лв. на бройка от една от традиционните фирми участнички – „Родопа 96“, като лично собственикът й и бивш народен представител Христо Христов наглеждаше щанда и скарата на дружеството и дори консултираше клиентите. Сред другите традиционни лакомства за тридневното издание на форума бяха, разбира се, печен суджук на гребен за 4 лв. бройката, петрохан по 2 лв., кебапчета и кюфтета по левче, както и деликатесите филе „Елена“ с цена от 29 лв. за кг, еленски бут за 34 лв. за кг, мезе от сърце по 16 лв. за кг, неизменните пържени картофки и няколко вида наливна бира.

sudjuk (2)Дори и в най-проливния дъжд шатрите в парк „Градска градина“ в Горна Оряховица не останаха празни, а освен да похапнат и пийнат гостите на празника се забавляваха и с много игри, награди и изпълнения на самодейни фолклорни ансамбли от читалища в цялата община.

Сред най-атрактивните спортни игри бяха „Дартс – уцели суджука“, подреждане на най-красиво плато от суджук, състезание по бързо обелване и нарязване на горнооряховския деликатес и играта „Суджук под ключ“, като върху всяко парче имаше произволно сложено катинарче, с което да се отключи кутийката с мезето.

Заради дъжда организаторите не са надяваха да се повторят рекордите от предишни години, когато във всеки ден на празника средно се изяждаха по около 500 кг суджук и се изпиваше по два тона бира, но и сега фирмите участнички – „Родопа – 96“, „Боби“ и „Стефанов – Иван Стефанов“, се бяха погрижили за изобилие по щандовете им.

11-ото поред издание на празника бе открито от кмета на железничарския град инж. Добромир Добрев.

sudjuk (1)„БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО СА ТУК В ТОВА ЛОШО ВРЕМЕ, НО НАС НИ СТОПЛЯ МИСЪЛТА ЗА ТОЗИ ПРЕКРАСЕН ДЕЛИКАТЕС, който през цялата година присъства на нашите трапези“, обърна се гладоначалникът към гостите в парк „Градска градина“. Той припомни, че началото на единствения по рода си празник на горнооряховския суджук бе поставено на 27 май 2007 г., а уникалността и пъстротата на събитието е дало възможност на мното хора да се насладят на неповторимия и известен по целия свят местен деликатес, който през 2011 г. става първият български продукт със защитена географска марка пред Европейската комисия. През годините общината продължи да развива това събитие, подкрепяна от местни фирми производителки, както и от неизменните партньори в лицето на Историческия музей в Горна Оряховица и сдружението „Ряховец 2007“, подчерта още инж. Добрев. По думите му, само за няколко години празникът е добил национално значение и широка познаваемост, което е дало повод за гордост и удовлетворение на инициаторите, а целта е да се съхрани и продължи традицията, завещана от горнооряховските суджукари, за бъдещите поколения.

Гости за тазгодишното издание бяха зам.-министърът на труда и социалните грижи Росица Димитрова, депутатът от ГЕРБ Клавдия Ганчева, кметовете на Велико Търново, Елена и Павликени, председатели на общински съвети от областта, а министърът на туризма изпрати поздравителен адрес.

ОРГАНИЗАТОРИ И ПОСЕТИТЕЛИ СЕ ШЕГУВАХА ЗАРАДИ ДЪЖДА, ЧЕ НА ПРАЗНИКА И ТАЗИ ГОДИНА МУ ВЪРВИ ПО ВОДА. От Историческия музей в града припомниха вълнуващата и дълга история на вкусния деликатес. Тя датира отпреди няколко столетия, когато предприемчиви местни производители създават рецепта за консервиране на месо, като го осоляват, а после то узрява и се изсушава на висока температура. За постигането на неповторимия вкус допринасят характерните, относително постоянни климатични условия и слабите въздушни течения в региона. С времето деликатесът се утвърждава като предпочитан за българина, а безспорно неговото производство е определящо икономическото развитие на региона. Преди 10 години Община Горна Оряховица решава по собствен начин да отдаде почит на един от най-популярните си символи и така се ражда празникът, който бързо се превръща в местен любим символ на жители и гости на региона.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!