52 четения

Рязането на ноктите на котките ги прави болнави и агресивни

Учени доказаха, че рязането на ноктите на котките ги прави по-агресивни, тъй като след процедурата изпитват постоянна болка в лапите, пише сайтът Лайф.
Онихектомията, каквото е научното название на операцията, е незаконна в много страни по света. При все това, въпреки опасностите, свързани с нея, много стопани на котки прибягват до нея, за да запазят мебелировката си. С отстраняване на ноктите котките не могат и да драскат членовете на семейството.
В Германия и Швейцария премахването на ноктите на тези домашни любимци е забранено със закон. По данни на изследване, публикувано в изданието „Котешка медицина и хирургия“, възникналата болка след операцията не преминава и постоянно тормози животното. Тя го прави неспокойно и зло.
Учените анализирали поведението на 137 котки с нокти и същото количество домашни любимци с отстранени нокти. Животните, преминали през онихектомия, често хапели и маркирали територията си. При тях се появявали и болки в гърба, като мускулите в тази област започвали да атрофират. Нарушавала се координацията на движенията им, установи авторката на изследването Никол Мартел Моран.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!