Остава променливо и нестабилно, днес и утре почти летни температури

През нощта ще има незначителна облачност, ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 8 и 11. За района на В. Търново се очаква минимална температура 9 гр. През деня ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 24 и 27. За В. Търново максимална температура 26 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 33.2 гр. през 1969 г., а най-ниската измерена минимална температура е 4.8 през 1977 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 43 минути и ще залезе в 20 часа и 45 минути. Фаза на Луната: четири денонощия след новолуние.

До четвъртък преди обяд ще има незначителна облачност, след обяд ще преобладава време с променлива облачност. В сряда след обяд на места в централните райони на Северна България (В.Търново) е възможно да превали слаб дъжд. В четвъртък след обяд и вечерта в северозападните райони на Северна България на места се очакват превалявания и гръмотевици. Ще духа слаб вятър, във вторник – без определена посока, в сряда и четвъртък – от запад. В петък и събота облачността ще бъде предимно значителна, с превалявания от дъжд. След обяд се очакват и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В неделя в централните части на Северна България ще преобладава време с променлива облачност. В северозападните райони на Северна България облачността ще бъде значителна и на места ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от източната четвърт. В понеделник ще има променлива облачност и слаб вятър от изток.

През първата половина от периода – до четвъртък, времето ще се затопля – сутринта минималните температури ще бъдат между 8 и 13. Максималните температури ще бъдат в интервала 24 – 29. През втората половина от периода се очаква температурите да бъдат около средните за сезона – минималните температури ще бъдат между 14 и 17. Максималните температури ще бъдат в интервала 23 – 28.

Над западните и централни части на Стара планина от вторник до четвъртък ще има променлива до значителна облачност, в четвъртък след обяд с превалявания от дъжд и гръмотевици над западните части на планината. Ще духа умерен, на моменти силен вятър от северозапад. В петък, събота и неделя облачността ще бъде предимно значителна, с превалявания от дъжд. След обяд ще има и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от източната четвърт. В понеделник ще има променлива облачност с умерен вятър от югоизток. Максималната температура на 1200 м през първата половина от периода ще се повишава от 14 във вторник до 18 в четвъртък. През втората половина от периода – от петък до понеделник, максималната температура на 1200 м ще бъде между 15 и 17. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *