9 четения

Роскосмос допуска наличие на следи от извънземен живот на външната повърхност на Международната космическа станция

Следи от извънземен живот може да има по външната повърхност на Международната космическа станция (МКС), съобщи пресслужбата на Роскосмос, цитирана от ТАСС.
„Попадащите на повърхността на МКС микрометеорити и кометна прах може да съдържат биогенно вещество с извънземен произход в естествен вид. Затова повърхността на МКС е уникално леснодостъпно място, където може да има кометно вещество и евентуално биоматериал от извънземен произход“ – пише в съобщението.
Специалистите от водещия руски научен институт от ракетно-космическия отрасъл ЦНИИмаш са стигнали до този извод след космическия експеримент „Тест“, за който космонавти от 2010 г. при излизането си в открит космос са събрали 19 проби прах от повърхността на станцията. След изследването им е установено, че тя може да е временен хранител на биоматериал от извънземен произход.
Анализът на руски балистици показа, че 60 процента от времето МКС е в поток от кометно вещество.
Руски учени работят с пробите от повърхността на МКС, за да определят съотношението на изотопи на въглерода и така да разберат дали в тях може да се съдържат следи от извънземен живот.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!