Търновка е доброволец в световната инициатива Food revolution

Кулинарната й страничка има над 16 хиляди последователи

ВЕСЕЛА САВОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИН ДОБРОВОЛЦИТЕ НА ИНИЦИАТИВАТА FOOD REVOLUTION, която е част от световната организация за здравословно хранене в училища и детски градини. Идеята за нея е вдъхновена от английския кулинар Джейми Оливър, който обяви война на веригите за бързо хранене и безалкохолните напитки. И дори успя да осъди гиганта „Макдоналдс”. Целта на Food revolution (б. ред. Революцията в храненето) е да вдъхнови и предизвика реални, смислени и положителни промени в достъпа на децата от цял свят до здравословна храна, да промени отношението и разбирането за храната като такава. Благодарение на това у нас започват постъпки за промяна на Наръчника за хранене на децата от 3- до 7-годишна възраст, или т. нар. рецептурник, по който се приготвя менюто в детските градини в България, разказва Весела Савова. Конкурсът е организиран от Националния център по обществено здраве и анализи, като целта е да се актуализират някои от рецептите, отразявайки модерните научнообосновани разбирания за пълноценно и здравословно хранене, да се ограничи предлагането на захар и тестени изделия и да се предложат повече алтернативи на база пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни. Ръководител на авторския колектив, който ще изготви промените, е проф. д-р Стефка Петрова.

„С този конкурс за първи път се дава думата на родителите и гражданите, като всеки желаещ да се включи може да изпрати своите рецепти и предложения за здравословни ястия, които да бъдат включени в храненето на децата в детските градини”, разказва Весела Савова. Крайната дата за участие е 2 юни, а най-добрите рецепти ще бъдат включени в подобрения рецептурник. Затова призовава родителите да се включат в конкурса – http://www.emailmeform.com/builder/form/Ofa47a8ZF4bo8ng9.

Весела Савова вече е изпратила три свои рецепти – кекс с овесени ядки, мъфини и печени бухтички. Макар че е любител в кухнята, търновката е автор на Фейсбук страница No sugar (б.ред. Без захар), която се следи от над 16 хиляди души. Поддържа и едноименен блог, публикувайки само здравословни рецепти. А името на страницата и блога идва от това, че в приготвянето на сладкишите не използва никаква захар. Освен сладки неща приготвя също основни ястия и салати, споделяйки с хилядите си последователи това, което приготвя у дома за съпруга си и сина си.

„Страницата набра много голяма популярност, когато синът ми стана първокласник и започнах да приготвям кутии за закуска и следобедна закуска. Едновременно с това аз самата претърпях сериозна „трансформация”, променяйки изцяло храненето си”, споделя Весела Савова. Промяната започва преди около година и половина, а благодарение на нея успява да свали над 25 кг. В храненето изключва напълно захарта под каквато и да е форма, както и бялото брашно, а на по-късен етап и глутена. В момента експериментира, прилагайки нисковъглехидратно и високомазнинно хранене. Набляга много на зеленчуците, яйцата, месото, пресните билки и ядки и малко плодове. Признава, че се чувства в най-добрата си форма. Решава да промени режима си на хранене, след като установява, че различните диети и режими нямат ефект. Относно детското хранене смята, че трябва да се намалят тестените храни, да се увеличи приемът на пресни плодове и зеленчуци, на полезни мазнини и качествени протеини. Всичко това тя сподели като водещ на една от работилниците във Велико Търново, организирани от Food revolution на 20 май. В нея се включиха деца и техните родители, които заедно приготвяха здравословни рецепти.

„Захарта е химически извлечена субстанция, която действа на тялото като наркотик и води до пристрастяване. Хапвайки нещо сладко, веднага ни се увеличава кръвната захар, от което се чувстваме по-енергични, а след преминаването й през кръвния поток това чувство ни напуска и се появява желание да хапнем още нещо сладко”, обяснява Весела. Допълва, че захарта не носи полза на организма, а само излишни калории. Неслучайно захарта не съществува в природата в чист вид, тъй като човек няма нужда от нея. Затова в кухнята си Весела успешно я заменя с фурми, сушени плодове, стевия или мед, но в сурово състояние, за да не загуби ценните си качества.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: личен архив

Един коментар за “Търновка е доброволец в световната инициатива Food revolution

  • 30.05.2017 в 15:11
    Permalink

    Да благодарим на тази жена. Ние сме това, което ядем. Изключително важно е да се информират хората . Чудесно е това , което правите. Дано повече хора се възползват от вашата информация.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *