90-годишна от Масларево и 4-годишен от В. Търново бяха най-възрастният и най-младият участник на „Авлига пее“

Над 3300 пяха три дни песните на Мита Стойчева в Обединение за 13-и път

Най-старият участник в „Авлига пее“ тази година бе Йорданка Желязкова Георгиева, на 90 години, от Масларево. Тя пее в групата към клуб на пенсионера „Златна възраст“ в селото. На събора в Обединение бе облечена в автентична народна носия. Пее от малка, а усмивката й не слиза от лицето въпреки болежките и трудностите в живота. Най-малките участници бяха Божидара Узунова от Трявна и Кристиян Колев от В. Търново, и двамата на 4 г. Кристиян е от сдружението на Анна Борисова „Анна-Фолкарт“ и спечели поощрителна награда.

Първите награди обраха женската певчевска група „Добруджанка” и танцов състав при „Добруджански глас” от Добрич. Те получиха и първа награда за автентична програма, след което подариха пита на проф. Милчо Василев, член на журито. Добруджанци грабнаха и специалната награда на Дарик радио и специалната награда на Академията за музикално, танцово и

Кристиян Колев
Кристиян Колев

изобразително изкуство в Пловдив – картина, подарена от председателя на журито проф. Тодор Киров. Награди в различните категории бяха раздадени и на повечето от участниците от Великотърновска област.

През трите дни на събора – 26, 27 и 28 май, участваха над 3300 души от над 300 групи от цялата страна, съобщиха организаторите. Въпреки проливния дъжд групите и индивидуалните изпълнители не се отказаха, а надпяването се състоя в салона на читалището и пред него. Надпяването „Авлига пее“ с песните на Мита Стойчева се провежда за 13-и път.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *