29 четения

Домът за стари хора във В. Търново отпразнува 38-мия си рожден ден

С БОГАТА МУЗИКАЛНО-АРТИСТИЧНА ПРОГРАМА ДОМЪТ ЗА СТАРИ ХОРА „ВЕНЕТА БОТЕВА” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТБЕЛЯЗА 38-МИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН. Празникът се проведе вчера в английския двор на социалната институция. Мотото на тазгодишното тържество бе „Живот, мъдрост и достойни старини”, каквото е логото на дома. Официални гости на събитието бяха Мая Пешева от дирекция „Социално подпомагане” във Велико Търново, д-р Диляна Вачкова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в общината, Николай Колев от Регионалната библиотека и много други приятели на дома. Както всеки рожден ден, възрастните хора бяха уважени и от учениците от Американския колеж „Аркус”. Домуващите бяха подготвили за гостите специална празнична програма, в която взеха участие танцова формация „Усмивката” и певческа група „Златна възраст”. Талантите на дома представиха също буфоизпълнения, народни и стари градски песни. В програмата се включи и музикална формация „Здравец” от село Леденик. По време на тържеството бяха прочетени стихотворения на един от домуващите – поета Димитър Върбанов, включително и авторско стихотворение, написано специално за дома. Възрастните хора отбелязаха и 170-ата годишнина от рождението на Венета Ботева, чието име носи социалното заведение.

В момента в институцията са настанени 130 души, а 84 са в списъка на чакащите. Миналата година в дома са постъпили 30 нови потребители, а петима са изведени от него. Най-възрастният е 94-годишният Тодор Джурков, уточни Зорица Радловска – директор на дома.

Освен младежите от „Аркус” старческият дом се посещава и от други млади хора – малчугани от детските градини, ученици и студенти. Преди седмица второкурсници от специалността „Социални дейности” във ВТУ по своя инициатива направиха освежаване на двора на дома. Младежите събрали пари, с които закупили нужните материали за засаждане на цветя и боядисване на пейките, за да зарадват възрастните хора.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!