51 четения

Кафето понижава риска от рак на черния дроб

Учени от университетите в Саутхамптън и Единбург откриха, че кафето намалява риска от рак на черния дроб, съобщи в. „Дейли мейл“.
Само една чаша на ден понижава риска човек да се разболее с най-разпространената форма на болестта с 20 %. Пиенето по две чаши всеки ден намалява вероятността от възникване на заболяването с 35 %, а по 5 чаши – с 50 %.
Дори безкофеиновото кафе има защитен ефект.
Експертите проучиха информацията от 26 изследвания, в които са участвали повече от 2,25 милиона души.
„Не препоръчваме всеки да започне да пие по 5 чаши кафе на ден. Трябва да се обърне повече внимание на потенциалните вреди от високия прием на кофеин. Има доказателства, че той трябва да се избягва от определени групи хора, като бременните жени“, каза доктор Оливър Кенеди от университета в Саутхамптън.
Докато се появят симптомите на увреден черен дроб, често е твърде късно за подобно лечение. Специалистите съветват, че можем да намалим риска от заболяване, не само като пием кафе, но като ограничим консумацията на алкохол. Други важни фактори са поддържането на здравословно тегло, пълноценното хранене и избягването на рисковете от заразяване с вирусен хепатит.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *