martineli

martineli

Над седемнайсет хиляди българи годишно умират преждевременно от болести, причинени от употребата на тютюн

Всяка година в България преждевременно умират 17 800 души от болести, причинени от употребата на тютюн. Това съобщиха от пресслужбата на Националния център по обществено здраве и анализи. Около 80 на сто от преждевременните смъртни случаи, причинени от употреба на тютюн, са в държави с ниски или средни доходи на населението.
Утре се отбелязва Световният ден без тютюнев дим, чието мото тази година е “Тютюнът – заплаха за развитието”. Вниманието е насочено към здравните рискове и ефективните политики за намаляване на употребата на тютюн. Целта е сегашното и бъдещите поколения да се предпазят от вредните последствия за здравето, както и да се намалят социалните последствия, икономическите бедствия и вредите на околната среда, причинени от употребата на тютюн.
Тютюнопушенето е причина за всеки един от три смъртни случая във възрастовата група 30-44 години и за всеки втори в групата 45-59 години. Установено е, че в България 23 на сто от умиранията при мъжете и 9.4 на сто при жените са предизвикани от употребата на тютюн.
Последните данни за смъртността в България през 2015 г. показват, че 48.1 на 100 000 души са починали от рак на белия дроб, като 82 на сто от случаите могат да бъдат обяснени с употреба на тютюн.
Доказано е, че ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Шансът възрастен пушач да се откаже от цигарите е толкова по-малък, колкото по-ранна е била възрастта на пропушване.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *