11 четения

Рекорден брой филми ще представи тази година Седмицата на испанското и ибероамериканско кино у нас

Рекорден брой филми ще представи тази година Седмицата на испанското и ибероамериканско кино у нас. Двадесети и четвъртото издание на фестивала ще се състои от 1 до 11 юни и включва общо 29 филма, 19 от които са премиери, съобщи на пресконференция днес културното аташе на Испания Хайме Ермира.
Прожекциите ще се състоят в четири кина – „Люмиер Лидл“, „Евросинема“, G8 и в център „Червената къща“. Откриването на 1 юни от 19.00 ч. в „Люмиер Лидл“ ще бъде с прожекцията „Късно е за гняв“, носител на 23 награди и още толкова номинации от престижни фестивали като наградите „Гоя“, Венецианския филмов фестивал, Кръга на „кинописателите“ (Испания, 2017).
Програмата е много разнообразна, като включва комедии, драми, документално кино, по-интимни филми, а почитателите на футбола могат да гледат най-важните моменти от живота на Лео Меси в едоименния филм за нападателя или историята на ФК „Барселона“ в „Барса Дриймс“, посочи Ермира.
Сред акцентите в програмата са „Кралицата на Испания“, в чиято роля се превъплъщава Пенелопе Круз, а Антонио Бандерас зрителите ще видят в историческата драма „Алтамира“. Включени са още „Акуариус“ – бразилско-френска копродукция на Клебер Мендонса Фило със Соня Брага, „Коблик“ (Аржентина-Испания) на Себастиан Боренстейн с Рикардо Дарин и Оскар Мартинес, „Диви истории“ – съставен от шест епизода, редуващи интриги, комедия и насилие.
Специален гост на фестивала е каталунският режисьор Хосе Луис Герин – един от най-иновативните и влиятелни творци в съвременното европейско кино. Той ще бъде представен с тематичен кино цикъл с едни от най-добрите му документални филми – в дните между 6 и 9 юни в „Червената къща“. На 8 юни лично ще представи новия си филм „Академия на музите“ в кино „Люмиер Лидл“ от 19.00 ч. Продукцията разказва за университетски преподавател, който води курс за музите в изобразителното изкуство и литературата. Един ден съпругата на преподавателя, в чиято роля влиза реален университетски преподавател по филология, поставя под въпрос и открито критикува педагогическия подход, който той прилага в часовете си.
Седмицата на испанското и иберо-американското кино се организира под егидата на посолството на Испания, със съдействието на Институт „Сервантес“, НДК и на дипломатическите мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.
Досегът до испанска култура в София продължава с гостуването на Националния балет на Испания на 7 юни в зала 1 на НДК, където първокласните танцьори ще представят четири постановки в един спектакъл – „Болеро“, „Ritmos“, „Solea del Manton“ и „Alento“. Младите актьори от испанската трупа „Рон Лала“ ще гостуват на 4 юни в театър „Азарян“ със спектакъла „Сервантина“ – Версии и диверсии по текстове на Сервантес.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!