Собственик на частна автогара с неизяснен статут сложи бариера и взема яка рента от колеги

Десетгодишният казус влезе в полезрението на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

ВЕЧЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА РЕДЪТ И УДОБСТВОТО НА ГРАЖДАНИ, ГОСТИ И ПРЕВОЗВАЧИ В ЕДИНСТВЕНАТА АВТОГАРА В ГОРНА ОРЯХОВИЦА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ… БАРИЕРА, която, ако не да стопира, поне ограничава достъпа до съоръжението, намиращо се на пъпа на града, показа репортерска проверка на „Борба“ на място. До абсурдната ситуация собственикът на пътното съоръжение да постави заграждението се стига в края на миналата година. Тогава дружеството „Янтра транспорт“, което до този момент изпълнява по договор, валиден до 2021 г., обслужването на общинската транспотна схема, се отказва от контракта заради неизгодни условия и поставя кметството пред свършен факт. Същото дружество стопанисва автогарата след приватизация отпреди доста години, но теренът и до днес е с неизяснен статут и е обект на много спорове между съответните институции.

Според кмета на Горна Оряховица „Янтра транспорт“ е подала ново маршрутно разписание за общинската транспортна схема, което обаче не е одобрено нито от местната управа, нито от Областната администрация. Затова, докато се обяви нов търг, а това трябва да се случи най-рано в рамките на една година, общината е поверила изпълнението на търновската фирма ЕТ „Надежда Христова“.

И ТАКА ЗАПОЧВАТ ПРОБЛЕМИТЕ, ИЛИ ПО-СКОРО ТЕ ОТНОВО ИЗБУЯВАТ, ТЪЙ КАТО ДАВНОСТТА ИМ Е ЦЕЛИ 10 ГОДИНИ, през които има немалко граждански протести срещу неуредения статут на автогарата.

Именно през 2007 г. Горнооряховският районен съд се произнася, че още тогава „Янтра транспорт“ неправомерно събира такси от други превозвачи за услуги. Нещо повече, тогава съдът не приема, че на територията на града има съществуваща автогара, тъй като липсва одобрен обект за начална, междинна или крайна спирка. Освен това обектът не отговаря на редица нужни условия като служебен санитарен възел, стая за майки с деца и хора с увреждания, подходящо отопление и вентилация, обозначение на секторите на пътуване, звукова информация, стая за временно пребиваващите шофьори, монтьор и медицинско лице, както и най-важното – в информационното табло да са обозначени маршрутите на всички фирми, чиито автобуси преминават през атогарата. Другата констатация на съда е, че по това време ощетена превозваческа фирма плаща месечно по 180 лв. наем на собственика на автогарата за това, че един път дневно два нейни буса ползват услуите й за по десетина минути.

ПРОВЕРКА НА „БОРБА“ ПРЕДИ ДНИ ПОКАЗА, ЧЕ СИТУАЦИЯТА В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛА, а конфликтът между собственика на автогарата, останалите превозвачи и съответните институции се заплита. С неговото разрешаване неотдавна се зае лично шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като казусът беше представен в търновската му приемна.

Оказва се, че ако преди 10 г. собственикът на автогарата иска по 180 лв. месечно на други фирми, които ползват съоръжението, то сега вече „Янтра транспорт“ се е превърнал в крупен рентиер, понеже исковете му достигат внушителните… 5600 лв. мечечно! Толкова са претенциите към търновския превозвач „Надежда – Надежда Христова“ за януари т.г. Дружеството от старата столица вози пътниците срещу билет от 70 ст. вместо лев, за разлика от притежателя на автогарата, преди да се откаже от договора с общината. Толкова струва цената на вътрешноградския транспорт, както и на пътуването от Горна Оряховица до Първомайци и Лясковец. Дори новият превозвач признава картите, издадени от предшественика си, които ще важат до края на годината. Въпреки това собственикът на автогарата изнудва останалите транспортни фирми, твърдят техни представители, и то години наред.

СПРАВКА ПОКАЗА, ЧЕ НАВРЕМЕТО ОБЕКТЪТ Е ПРИВАТИЗИРАН ЗАЕДНО С ТОГАВАШНАТА ОБЩИНСКА ФИРМА „ЯНТРА ТРАНСПОРТ“, но по-късно е отделен от превозвача и прехвърлен на друга фирма. През 2013 г. обаче е създадено дружество „Автогара Горна Оряховица”, на което е прехвърлена автогарата. Съсобственик и управител в двете фирми е габровският бизнесмен Николай Мънчев, който дефакто е водеща фигура и на двете места. Автогарата е апетитна хапка, защото е в идеалния център и е разположена на площ от 3 дка. Преди години новите собственици показват пред Общинския съвет планове за реконструкция и облагородяване на района, но те остават на хартия. Затова пък местният парламент позволява парцелът да се дооформи и уголеми, дори с риск за движението. Бизнессградата, която се намира на мястото на старата спирка на автобус N 6, е собственост на автогарата и се отдава под наем. Навремето това е провокирало бурни протести, защото се навлиза навътре в улицата и се затруднява движението на автобусите и на автомобилите в посока Лясковец.

Сега общината се принуди и вече е обособила няколко различни от автогарата начални и крайни спирки, коментира спорния казус кметът на града инж. Добрев. Той призна, че въпреки дългогодишната сага все още не е ясен статутът на автогарата, а кметството изисква нужните документи за лиценза. По думите му, фирмата собственик е подала искане за промяна на предназначението и вероятно ще има нова автогара. Становището на главния архитект е, че бившето ДАП има лиценз за такава, но тя също не е ползвана по предназначение.

СОБСТВЕНИКЪТ НА СПОРНОТО ПЪТНО СЪОРЪЖЕНИЕ НИКОЛАЙ МЪНЧЕВ признава, че не му е ясно защо има напрежение, след като нищо не се е променило въпреки отказа на „Янтра транспорт“ да изпълнява общинската транспортна схема. По думите му автогарата има договор с шест фирми, които плащат по цени за ползване на обекта от пет години назад. Цените се определяли на база автобусните влизания и стойността на билетите.

„Автогарата има 5000 лв. месечни разходи. Приходите ни биха били 7000 лв., ако „Надежда” плаща. Ако не, сме на пълна загуба. Не можем да си позволим да поддържаме персонал, да се почиства, отоплява, ремонтира сградата и прочие, ако сме на такава загуба. В такъв случай ще трябва да затворим автогарата и аз съм готов да го направя“, заявава още в края на миналата година Николай Мънчев. Той е категоричен, че „Янтра транспорт” не е ликвидирана и продължава да се занимава със специализиран превоз. Според него проблемът идва, защото държавата спира субсидиите за фирми, които са спечелили конкурс, а не обществена поръчка. Въпреки това габровският предприемач е категоричен, че фирмата му очаква новия конкурс и ще участва отново.

Елена ЧАМУРКОВА

2 thoughts on “Собственик на частна автогара с неизяснен статут сложи бариера и взема яка рента от колеги

 • 31.05.2017 в 8:46
  Permalink

  Моят въпрос към фирма „Надежда Христова“! След като за градско се таксува разстояние до 10 км. Въпроса ми към ръководството на фирмата е: Долна Оряховица- Горна Оряховица ,защо се таксува с 1.00 лв., след като разстоянието е 6 км. Защо се прави разлика от другите населени места? Картата за пенсионери преди беше10.00 лв, а сега 26.00 лв. Няма да получа отговор, но и те няма да имат пътуващите хора както преди за тази дестинация. Кои са заинтересованите??? Има съветници, има кмет, но са в тихите води….

  Отговор
 • 31.05.2017 в 19:43
  Permalink

  Ама и нагъл габровеца, пак щял да участва. Как ще стане, като няколко разбити автобуса има, хората му избягаха защото не е давал заплати от месеци. Никои да не го бута досега говори, че или от общината в Горна са хванати от улицата или тоя стабилно се е отчитал/отчита.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.