68 четения

Уникална изложба събира във Велико Търново сабите на националните ни герои

САБИТЕ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ХРИСТО БОТЕВ, СТЕФАН КАРАДЖА И ХАДЖИ ДИМИТЪР, НА ГЕОРГИ САВА РАКОВСКИ, НА ФИЛИП ТОТЮ И ПАНАЙОТ ХИТОВ, НА МАТЕЙ СВЕТОПРЕОБРАЖЕНСКИ, както и на много други родни революционери, са подредени в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Уникалната изложба ще бъде открита на 2 юни в Деня на Ботев и на загиналите за националната ни свобода и ще остане във Велико Търново до 18 юли, когато честваме рождението на Апостола на свободата.

18 музея и едно семейство от търновското Ново село са дали най-ценните си експонати за изложбата, която Регионалният исторически музей подготвя в продължение на една година. „Такава експозиция не е правена никога досега и може би заради това преговорите продължиха дълго. Някои от музеите дадоха веднага и с удоволствие сабите на известните ни революционери, но други не приеха поканата ни с открито сърце. Аз ги разбирам, защото именно тези експонати са най-атрактивни за туристите, а според договора те ще останат при нас близо два месеца“, каза вчера директорът на музея в Търново Иван Църов.

IMG_158744 САБИ ПОКАЗВА ИЗЛОЖБАТА, КОЯТО Е ПОСВЕТЕНА НА 180 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ И НА 150 Г. ОТ БИТКАТА НА ЧЕТАТА НА ФИЛИП ТОТЮ ПРИ ПАВЛИКЕНСКОТО СЕЛО ВЪРБОВКА. С тази битка започва реализацията на стратегията на Раковски за освобождаването на България чрез четническо движение, т.е. със собствени сили.

На търновеца Велчо Атанасов Джамджията е най-старата сабя, която търновци и гостите на града могат да видят в експозицията. Оръжието е от 1835 г., когато Велчо Джамджията организира Велчовата завера. Заверата не успява, защото е разкрита, а самият той е заловен и обесен. Най-късните саби са от 1878 г., но някои от тях са били притежание и на революционери в доста по-късно време.

На Иван Кулин е може би най-интересната сабя в уникалната колекция, която търновският музей е успял да събере. Той е войвода, действал в района на Северозападна България. Организирал е няколко бунта и е участвал в освободителните борби на Сърбия. „Неговата сабя е правена по поръчка и върху едната страна на острието пише следното: „Българино, братко мой, ти от турчин ся не бой. Вземи сабя, върви на бой“. А на другата страна на острието се чете „Смърт или свобода“ и има изображение на лъв.

Регионалният исторически музей във Велико Търново е извадил от оръжейния си фонд 28 саби, сред тях са сабята и ножът на Филип Тотю. „За по-голямата част от сабите, които притежаваме, нямаме информация чии са били. Това, което знаем, е, че някои от тях са от с. Мусина. Изковани са били за четата на Бачо Киро и поп Харитон. Ковани са тук, в нашия край, вечерта преди битката. Груби са, несъвършени, грозни дори, но въпреки това четниците са се отбранявали с тях в продължение на 9 дни“, разказва Иван Църов. И уточнява, че сред сабите има и трофейни оръжия с надписи на старотурски.

Повечето саби са изработка на български майстори, но няколко от оръжията са ковани извън страната. Такава например е САБЯТА НА ХРИСТО БОТЕВ, КОЯТО Е ПРЕДОСТАВЕНА ОТ МУЗЕЯ ВЪВ ВРАЦА. ТЯ Е РУМЪНСКИ АРМЕЙСКИ ОБРАЗЕЦ, изработена е през 1861 г. и е с герба на румънски владетел.

Руски военни образци са сабите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър.Тези две саби са уникални сами по себе си, защото са револверни, което ще рече, че към дръжката на всяка от тях е прикрепен револвер. Двете саби са с последователни фабрични номера – 345 е на Хаджи Димитър и 346 – на Стефан Караджа. Произведени са в Лиеж, Белгия. „През 1983 г. в Института по криминология са обследвали тези две саби и на тази на Стефан Караджа са открили инициалите на войводата. Изследването е установило още, че фирмата, която продължава да съществува и работи, пази оригиналната фактура, с която оръжейният търговец е купил сабите за двамата българи“, разказва Иван Църов. И допълва, че всъщност сабите, които българските музеи пазят, никога не са изследвани подборно, затова се знае твърде малко за пътя им и техните производители.

САБЯТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ Е НАЙ-ЦЕННА СПОРЕД ЗАСТРАХОВАТЕЛНАТА СТОЙНОСТ, КОЯТО Е НАПРАВЕНА НА ВСИЧКИ ЕКСПОНАТИ. Тя идва от музея в Ловеч, откъдето са предоставили още щика и камата на Апостола. С по две хладни оръжия в експозицията присъстват Филип Тотю, Панайот Хитов и Иван Кулин. Едната от неговите саби му е била подарена лично от султан Абдул Меджит. В изложбата има саби с инкрустации, полускъпоценни камъни, надписи, подпечатани от производителя, със сребърен обков с емайл.

Интересна история има и сабята на Раковски, която е открита случайно в с. Еникьой в края на XIX в. „В селото са живели черкези преди Освобождението, които всяко лято са напускали родните си места за по два-три месеца. Къде са ходили, те си знаят, но са се връщали с плячка. На една от оградите е стояла забучена тази сабя и децата са си играели с нея. Военно поделение минава през селото и вижда хлапетата да подмятат сабята. Прибират я, почистват я и откриват, че на нея пише: „Сава С. Раковски, 1 май 1854 г.“, разказва шефът на музея.

ПОСЛЕДНИЯТ ЕКСПОНАТ, ПОСТЪПИЛ В ТЪРНОВСКИЯ МУЗЕЙ СПЕЦИАЛНО ЗА ИЗЛОЖБАТА, Е ЯТАГАНЪТ НА ОТЕЦ МАТЕЙ СВЕТОПРЕОБРАЖЕНСКИ, познат ни като Матей Преображенски Миткалото. Предоставен е от семейство от Ново село, което е пряк наследник на рода на Миткалото. Фамилията е пазила много от вещите на прочутия българин, но с годините като ценна светиня е останал само ятаганът. Той присъства в изложбата благодарение на съдействието на кмета на Ново село Христо Христов. Веднага след закриване на експозицията ятаганът ще бъде върнат на семейството, който го съхранява и до днес, каза Иван Църов.

14 литографии от периода на оръжията допълват експозицията. Литографиите са били средството за популяризиране на важните събития в онези години, когато е нямало медии. Рисунките, които доста често са аматьорски, имат историческа стойност. На едната от тях е представена сцената с клетвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на друга е изобразено посрещането на четата на Филип Тотю в с. Бутово вечерта преди битката при Върбовка, на трета е нарисувана самата битка. Има и литография, на която се вижда Ботев със сабята, която присъства в изложбата.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!