550 млн. евро ще струва магистралният път Русе – В. Търново, строителството му започва догодина

СТРОИТЕЛСТВОТО НА АВТОМАГИСТРАЛАТА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗЛОЖЕНО ДО КРАЯ НА 2018 ГОДИНА. ТОВА КАЗА МИНИСТЪРЪТ НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ НИКОЛАЙ НАНКОВ от трибуната на парламента. В момента се организира процедура по оценката върху въздействието върху околната среда. През настоящата година ще бъде възложено техническото проектиране на магистралата, която се очаква да струва над половин милиард евро, каза още министър Нанков. Той припомни, че на 10 април тази година е сключен договор за предоставяне размер на финансова помощ по ОП „Транспорт“ „Транспортна инфраструктура 2014 – 2020 година“ между агенция „Пътна инфраструктура“ и управляващия орган на програмата в министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за проектиране. Минималната цена ще бъде над 550 милиона евро.

Както „Борба“ съобщи, вече е ясно окончателното трасе на новия магистрален път между Русе и Велико Търново и всеки момент ще започнат отчуждителните процедури за терените. В нашата община високоскоростният път с четири ленти ще минава преди Момин сбор и над Хотница и Русаля ще се пресича с автомагистрала „Хемус“ чрез пътен възел. На юг ще минава край Шемшево и Леденик и ще излиза малко преди „Бряста“. Според последните изменения в идейния проект отсечката ще бъде с дължина под 120 километра. С пътни възли ще бъдат осигурени връзките с бъдещата част на АМ „Хемус”, която също ще минава в непосредствена близост до старата столица.

ТРАСЕТО ПРЕДВИЖДА АУТОБАНЪТ РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДА ВЛЕЗЕ В ОБЛАСТТА ПРИ ПОЛСКОТРЪМБЕШКОТО СЕЛО КАРАНЦИ, ИЗТОЧНО ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ. Покрай селата Раданово, Петко Каравелово и Куцина пътят минава на северозапад от старата столица. Отстоянието му от центъра на града е само 4 километра, а пътният възел за връзка е проектиран между Леденик и Момин сбор. Оттам лентата продължава в посока обходния път на Габрово и бъдещия тунел под Шипка.

С. НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “550 млн. евро ще струва магистралният път Русе – В. Търново, строителството му започва догодина

 • 31.05.2017 в 17:23
  Permalink

  Драга редакция,

  тъй като се затрудних с намирането на подробни картни материали за проектното трасе, бихте ли потърсили и публикували?

  Благодаря за вниманието!

  Отговор
 • 31.05.2017 в 17:30
  Permalink

  Абе Стиляне, стига си писал (преписвал)все едни и същи глупости. Вземи един метър (може и рулетка) и провери 4 километра от центъра на града до къде са. Ако е на 4 км, то това е някъде около магазина на Пежо или преди него, а не между Леденик и Момин сбор. Проверявай преди да пишеш.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *