15 четения

Всеки трети у нас е пушач, алармират здравните специалисти

С различни инициативи в областта Регионалната здравна инспекция във Велико Търново отбеляза Световния ден без тютюнопушене – 31 май. Събитията стартираха в началото на май и продължиха до края на месеца. Последното от тях бе в Горна Оряховица, където се проведе поредната инициатива за превенция на тютюнопушенето сред населението под мотото „Тютюнопушенето – заплаха за здравето и развитието”. В нея се включиха 33-ма настоящи и бивши пушачи, които се консултираха в изнесения кабинет за отказ от вредния навик и си направиха спирометрия. Здравните специалисти организираха също дискусии, обучение и групова работа с малчугани от ЦДГ „Евгения Кисимова” във Велико Търново и ученици от СУ „Св. Климент Охридски”в Сухиндол. А ученици от Професионалната гимназия по моден дизайн в старата столица направиха ревю с тоалети и аксесоари, изработени от тютюневи изделия, като най-добрите бяха наградени.

Общо 114 души са преминали от началото на годината досега през кабинета за отказване на тютюнопушенето, обявиха от Регионалната здравна инспекция. Потърсилите помощ да откажат вредния навик са на възраст от 19 до 86 години, като преобладават жените и интензивните пушачи. Последните данни от проучванията у нас показват, че всеки трети българин е редовен пушач, а долната граница на първата запалена цигара е десет години. В България всяка година умират над 17 000 души от заболявания, причинени от употребата на тютюн. А данните за смъртността в България сочат, че 48,1 на 100 хил. души са починали от рак на белия дроб, като 82% от случаите се дължат на тютюнопушенето. Във Велико Търново данните са аналогични на тези в страната, отчитат здравните специалисти.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Един коментар за “Всеки трети у нас е пушач, алармират здравните специалисти

  • 01.06.2017 в 23:49
    Permalink

    След като всеки втори е с умствена недостатъчност, закономерно всеки трети е наркоман. Достатъчно е да се огледате около себе си. Народът е изрисуван от главата до петите, надупчен, халки и прочие железария виси по него на най-невероятни места. Всичко това доброволно.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *