Във Франция бе тържествено открито първото електронно дърво с фотоволтаични листа в Европа

Странно дърво с големи квадратни листа от днес привлича погледите в центъра на град Невер в Югозападна Франция, предаде Франс прес. Там тържествено бе открито първото „електронно дърво“ в Европа, чиито фотоволтаични листа позволяват да се презаредят мобифони, да се сърфира в интернет и да се осигури защита срещу слънчевите лъчи.
Вдъхновена от акацията в израелската пустиня, тази футуристична конструкция е също дистрибутор на прясна вода, позволява да се зареди електрически велосипед и осигурява осветление нощем.
Изобретението е плод на партньорството между предприемачи от Франция и Израел, като първият прототип бе създаден през 2014 г. „Това е символ на ангажирането на града в цифровите технологии от 2014 г.“, заяви кметът на Невер Дени Тюрио.
„Кметът Тюрио бе толкова мотивиран и имаше толкова ясна визия за онова, което може да донесе електронното дърво, че решихме да инсталираме първия европейски екземпляр в града“, поясни един от създателите на „слънчевото дърво“ Бернар Битан.
Първото функциониращо електронно дърво бе представено на конференцията на ООН за климата в Париж в края на 2015 г. Именно това дърво бе „посадено“ в Невер.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *