109 четения

Жители на четири села блокираха път, дотегна им от 10 километра „лунен пейзаж“

Кметовете на Павликени и Караисен застанаха начело на протестите

НАД 150 ДУШИ ОТ ЧЕТИРИ СЕЛА БЛОКИРАХА ПЪТЯ МЕЖДУ ПАВЛИКЕНИ И СВИЩОВ, СЛЕД КАТО ИМ ДОТЕГНА ОТ ПРАЗНИ ОБЕЩАНИЯ И ДА СИ ТРОШАТ КОЛИТЕ В 10-КИЛОМЕТРОВ „ЛУНЕН ПЕЙЗАЖ“ ВМЕСТО АСФАЛТ.„По третокласен път не се движат третокласни хора“, „Борисов, огледай се“, „Защо плащаме винетки“, бяха написали на плакати хора от Караисен, Батак, Сломер и Горна Студена. Начело на протестите застанаха кметовете на Павликени Емануил Манолов и на Караисен Стефан Николов.

18818214_10156210430103047_547955731_o„Само за последната година имаме три предупредителни писма за изключително лошото състояние на тази пътна отсечка, която е най-пряката връзка с трасето София – Варна и София – Русе, както и тази със Свищов и Полски Тръмбеш. Отговорят ни, че търсят финансиране. Вчера лично ми се обади шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов, за да обещае, че през юли ще има едроплощен кърпеж, а догодина пълен ремонт“, информира от мегафона Манолов. Протестът идва в отговор на подобен от есента, когато също последваха обещания, но нищо не се направи, припомни колегата му Николов. „Единственото нещо, което направиха, бе да запълнят кратерите с натрошен отпадъчен асфалт, което, разбира се, бе просто за отбиване на номера“, коментира Биляна Алтънова – един от младите местни жители, които се включиха в протеста. Сpeд пpoтecтиpaщитe бeшe и гepмaнeцът Андpea Айшepг, кoйтo живee в ceлo Кapaиceн oт фeвpyapи минaлaтa гoдинa. Пpeди тoвa e живял в Амepикa и в Бългapия. Хapecaл хopaтa тyк и ocтaнaл. „Кaтo вceки бългapин, и аз плaщaм дaнъци, кyпyвaм cи винeтки, нo пътищaтa y вac, и cпeциaлнo тoзи тyк, ca в yжacнo cъcтoяниe. Мoжe би caмo в Сиpия пътищaтa ca в тaкoвa cъcтoяниe, нo тaм имa вoйнa“, коментира той.

ГРАДОНАЧАЛНИКЪТ НА ПАВЛИКЕНИ ЕМАНУИЛ МАНОЛОВ Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ АВТОМОБИЛНАТА ИНСПЕКЦИЯ НЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА, ЗАЩОТО В ТОЗИ УЧАСТЪК МИНАВАТ ПРЕТОВАРЕНИ КАМИОНИ, КОИТО ДОПЪЛНИТЕЛНО РАЗБИВАТ ОТСЕЧКАТА. „Поискахме да има пункт с кантар, но ни обясниха, че в региона има само два и те са за главните пътни отсечки“, обясни още пред хората той. „Пишем вече трети мандат, но няма ефект. Наскоро 18834357_10156210419823047_1218591012_nдепозирахме и подписка, подкрепена от 549 души, до министъра, преди това до Лиляна Павлова. Всяка пролет тук запълват кратерите с инертни материали, от което след броени дни няма вече ефект. Прави се едно и също упражнение всяка година и ако се изчислят разходите, сигурно за поправка са дали в пъти повече пари от това да преасфалтират целия път“, коментира местният управник на Караисен. Според протестиращите ежедневно много лични и служебни автомобили стават жертва на кратерите, а хората и фирмите търпят огромни загуби. Заради разположението на селата и достъпа до тях по републиканския път, за който се изисква винетка, даже за незначително разстояние местните трябва да си набавят стикер, без даже и да си помислят, че ще им трябва за магистрала или първокласен път. Повечето от тях имат обикновени и скромни коли, с които не пътуват другаде освен до близки дестинации. За да оправят всеки проблем в Павликенско, явно трябва да има бунтове, коментират хората и припомнят как 2015 година, след като ловиха риба в дупките на държавния път край Патреш, пътната агенция отпусна средства и го преасфалтира. Същото се случи и със 7-километровия участък от Сухиндол към Павликени.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

Един коментар за “Жители на четири села блокираха път, дотегна им от 10 километра „лунен пейзаж“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!