145 четения

Новоеволюирали микроби може да разграждат пластмасовите отпадъци в океана

Изследвания на замърсяването в океаните показва, че mластмасата е по-малко от очакваното на местата, където тя се натрупва. Това може да се дължи на живи организми, които се научават да я разграждат, съобщи Ню сайънтист.
На места като Северноатлантическата спирала отпадъците не само че не се увеличават, но са от десет до 100 пъти под очакваното. Това не може да бъде обяснено от физически процеси, каза Ричард Соул от университета „Ромпеу Фабре“ в Барселона, който изучава комплексните системи. По-вероятно е да се увеличават микробите, развили способност да разграждат отпадъците.
Други учени също са съгласни, че в океаните има по-малко пластмаса от очакването. Те предлагат и други обяснения, като ускорено биоразграждане.
Биоразграждането обаче не е безопасно, каза Александра Хале от френската Лаборатория за молекулярни взаимодействия и химическа реактивност. Пластмасата съдържа различни добавки, които така се освобождават и влизат в хранителната верига.
На теория е възможно микроби да са развили способността да разграждат пластмасата. Холандско изследване установи, че пластмасата, колонизирана от мироби, е съвсем различна от околната. Това показва, че някои организми се хранят със замърсителите. Така се създава съвсем нова екосистема, наречена от специалистите „пластисфера“. Когато учените обаче изследваха ДНК на организмите по плаващите отпадъци в Северния Атлантически океан, не откриха микроби, способни да разграждат пластмасата. Въпреки това е възможно да съществуват такива, неизвестни на науката.
Според други учени е възможно част от плаващите отпадъци да потъват на дъното на океана или да се разграждат на толкова микроскопични частици, че да не се хващат в мрежите на изследователските кораби.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!