11 четения

Прогноза за периода 2 – 8 юни: Остава променливо и валежно, но сравнително топло; захлаждане в сряда и четвъртък

През нощта ще има променлива облачност и на места е възможно да превали дъжд. Ще духа слаб вятър от запад, на моменти ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между 16 и 19. За района на В. Търново се очаква минимална температура 18 гр. Преди обяд ще има променлива облачност. Около и след обяд ще преобладава време със значителна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще бъдат между 27 и 30. За В. Търново максимална температура 28 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 36.2 през 1962 г., а най-ниската измерена минимална температура е 6.6 през 1997 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 42 минути и ще залезе в 20 часа и 50 минути. Фаза на Луната: седем денонощия след новолуние.

И в събота преди обяд ще преобладава време с променлива облачност. След обяд облачността ще бъде предимно значителна, с превалявания от дъжд и гръмотевици. На много места валежите ще бъдат интензивни. Вятърът ще бъде слаб от североизток. В неделя облачността ще бъде значителна, с превалявания от дъжд. След обяд се очакват и гръмотевици и на много места валежите ще бъдат интензивни. Ще духа слаб вятър от източната четвърт. В понеделник ще преобладава време с променлива облачност и слаб вятър от изток. След обяд и вечерта, предимно в северозападните райони на Северна България, ще превали и прегърми. Във вторник времето ще запази характера си – с променлива облачност и вечерта и през нощта срещу сряда с превалявания и гръмотевици. На места валежите ще бъдат интензивни. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде почти тихо. В сряда и четвъртък ще има значителна облачност с превалявания и гръмотевици, на много места валежите ще бъдат интензивни. В четвъртък късно след обяд и вечерта от запад на изток валежите ще спират и облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад.

През по-голямата част от периода – от петък до вторник, се очаква температурите да бъдат около средните за сезона – минималните между 15 и 18, максималните в интервала 23 – 28. В сряда и четвъртък се очаква захлаждане – минималните температури ще бъдат между 11 и 14. Максималните температури ще бъдат в интервала 20 – 23.

Над западните и централни части на Стара планина в петък, събота и неделя облачността ще бъде предимно значителна, след обяд и вечерта с превалявания от дъжд и гръмотевици. В петък ще духа слаб до умерен вятър от северната четвърт. В събота и неделя ще духа уверен вятър от югоизток. В понеделник и вторник ще преобладава време с променлива до значителна облачност, след обяд и вечерта на места с превалявания и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. В сряда и четвъртък ще има значителна облачност с превалявания и гръмотевици. Ще духа силен вятър от северозапад. Максималната температура на 1200 м през по-голямата част от периода – от петък до вторник, ще бъде около 17. В сряда и четвъртък температурата на 1200 м ще се понижава до 9 – 10 в края на периода. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!