Горещи новиниНовини

11 четириноги полицаи се готвят да ловят дрога и бандити в обновен дом

С малко пари и много мерак Областната полиция във В. Търново направи регионален питомник за следовите си кучета

ЕДНА ОТ МАЛКОТО ОБЛАСТНИ ДИРЕКЦИИ НА МВР В СТРАНАТА, която си събра всичките следови кучета на едно място, е Великотърновската. Преди четириногите полицаи си бяха в полицейските управления по места. Сега само кучето Максимус си е в Свищов поради отдалечеността на общината от областния център. Идеята за областен питомник е на директора старши комисар Димитър Машов, а парите за ремонт са само 3000 лева. С тях и с труда на двама затворници и двама осъдени на пробация, днес питомникът в края на града е ремонтиран след повече от 10 години. Четириногите полицаи имат почти нови клетки, които назад във времето са били дезинфекцирани с вар.

Всичките служебни кучета на Областната дирекция са 11 и са съвсем млади. През миналата година са поискани от отдел „Кинология и племенно дело“ в ГДНП. Във В. Търново идват четири овчарки на по една година и четири на по две. Така съставът на четириногите полицаи е напълно обновен, а съвсем скоро се очаква да пристигне от Берковица и единствената женска немска овчарка за „цвят“ сред мъжкото съсловие на питомника. Приемствеността и обучението не са лесни, защото доайенът на служебните кучета Аполо, вече не е сред живите.

„Направен е ремонт на покрива, на клетките и всичко, нужно за живота на кучетата, е осигурено. Очакваме от тях при спецоперации да ловят бандити и наркотици. Те участват при охранителни мероприятия и са атракция за децата при различни изяви. В страната има още само няколко дирекции с областни питомници. На ден всяко куче получава по 700 грама гранули, а водачите отделно си ги хранят, защото някои от животните живеят при тях“, разказаха вчера шефът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Стефан Николов, Йосиф Павлов и Росен Атанасов, който пряко отговаря за питомника. Тримата началници с охота показаха обновленията и младите полицаи, които са водачи на служебно куче. Не всички бяха на работа, защото някои са на обучение. Изпит скоро ще трябва да преминат и четириногите полицаи, за да се разбере кое ще лови дрога и кое ще хваща следа.

ВСИЧКИ КУЧЕТА СИ ИМАТ ПО ДВЕ ИМЕНА – ЕДНОТО Е ПОД ПРИКРИТИЕ

ОФИЦИАЛНО СЛУЖЕБНИТЕ КУЧЕТА НА ОБЛАСТНАТА ПОЛИЦИЯ са Нерон, като с това име са две, Верон, Максимус, Зоро, Мак, Лоран, Ларго, Екси, Дарго и Нелс. Само водачите ползват и второто име, което е под прикритие. Така полицаите без пагони реагират при нужда само на гласа на своя водач.

Вчера в питомника бяха водачите Георги Владимиров, на когото е поверен Мак, Иван Георгиев с Лоран и единствената жена – водач на следово куче, в региона Димитрина Желева, чийто приятел и подчинен е Нерон. Останалите водачи Стефан Михайлов, Евтим Бояджиев и Димитър Минчев от Свищов бяха на обучителен курс. За историята на каратистката Дима от Добрич, която дошла да учи във ВТУ и много искала да стане полицай и водач на служебно куче, „Борба“ разказа през август м.г.

ОТТОГАВА ОБАЧЕ СА СЕ ПРОМЕНИЛИ ДОСТА НЕЩА И НЕРОН НА ДИМА е направил доста подвизи. Следовото куче улови няколко бандити, които се опитваха да избягат от униформените при различни операции. Младата немска овчарка живее в апартамента с полицай Желева, а за джипа си тя му е направила специална клетка за по-дълги преходи. Иначе го вози в багажника, а той си трае. Освен гранулите на МВР Нерон обича да си похапва сирене, кашкавал, пилешки крилца, ориз и какво ли още не у дома. 33-годишната водачка Димитрина Желева се шегува, че те двамата са завършили по едно и също време школата, а името Нерон му било дадено още при раждането. За тайното име не казва, но за нея кучето е другар и приятел.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *