60 четения

50% майчинство ще взимат жените, върнали се на работа преди детето да навърши 1 година

ОТ ДНЕС ВЛИЗАТ В СИЛА ПРОМЕНИТЕ, СВЪРЗАНИ С ИЗПЛАЩАНЕТО НА МАЙЧИНСТВО, напомнят от Териториалното поделение на НОИ във Велико Търново. Те са свързани с изменения и допълнения в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, с които се въвеждат нови видове отпуски и обезщетения и се разширява кръгът на правоимащите лица. От 1 юни майките ще могат да получават 50% от обезщетението за бременност и раждане, ако са решили да се върнат по-рано на работа и да не ползват изцяло полагащия им се отпуск. Досега майките не получаваха нищо от държавата, ако изберат да се върнат на работа преди детето да навърши 1 година, но ако се върнат преди да изтече втората година, получават половината от майчинство или по 170 лв. месечно. С направените промени майките ще могат да получават заплата и половина.

„Те ще могат да се възползват от тази възможност след 135 календарни дни от излизането си в отпуск по майчинство”, обясни Галя Николова от отдел „Краткосрочни плащания и контрол” в ТП на НОИ във Велико Търново. За да получават тези 50% от обезщетението, детето не трябва да е настанено в дом за деца, да не се отглежда от семейство на роднини, близки или от приемно семейство, както и да не се отглежда по програми за подкрепа на майчинството.

Сред промените, които влизат в сила от днес, е и правото на парично обезщетение за период от 15 календарни дни на бащите (осиновителите) на деца до 5-годишна възраст. От същата дата право на парично обезщетение след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до навършване на една годинка освен бащата вече има и един от родителите на майката, когато бащата е неизвестен, един от родителите на майката или на бащата, когато той е починал, или един от родителите на самотната осиновителка.

При смърт или тежко заболяване на майката, което я възпрепятства да гледа детето, паричното обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете или при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст, се изплаща на лицето, което поема грижите за него.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *