70 четения

Женските нощни пеперуди предпочитат партньори, които са добри слушатели

Ново изследване показва, че мъжките нощни пеперуди с големи пипала по-лесно откриват партньори в любовта, съобщи ЮПИ.
Австралийски учени установили, че по-големите пипала позволяват на мъжките екземпляри да открият следи от феромони, освободени от женски, които са готови да се репродуцират. Женските пеперуди изпращат този химичен сигнал, за да привлекат мъжки екземпляри. Откритието е своеобразно потвърждение на теорията на Чарлз Дарвин за половия подбор.
Дарвин наблюдавал, че повечето мъжки екземпляри сред животните посвещават много енергия на привличането на партньори в любовта, независимо дали чрез песните, танците си или чрез външния си вид. Дарвин обаче предположил също, че мъжките екземпляри, които са добри слушатели, имат предимство, що се отнася до намирането на партньор и предаването на гени на следващото поколение.
Учените поставили капани близо до евкалиптови дървета, за да уловят мъжки пеперуди Uraba lugens. В капаните, в които имало женски екземпляри от вида, редовно били улавяни мъжки с по-големи пипала. „Резултатите от изследването ни потвърждават предсказанията на Дарвин от 1871 г., че половият подбор фаворизира прекомерно големите сензорни рецептори, като например пипалата – заяви Матю Саймъндс от университета Дийкин. – Струва си да подкрепиш отдавнашно виждане, което първоначално е било формулирано от Дарвин и не е привлякло голямо внимание.“
Когато в капана били поставени две женски и по този начин се увеличило количеството отделени феромони, били привлечени повече мъжки екземпляри с по-къси пипала. Освобождаването на прекалено много феромони обаче може да привлече „нискокачествени“ ухажори.
„Получените резултати навеждат на мисълта, че като отделят по-малки количества феромони, женските екземпляри увеличават вероятността да привлекат мъжки с по-дълги пипала – отбеляза Марк Елгар от университета в Мелбърн. – Тези мъжки екземпляри вероятно са по-добри сексуални партньори, защото създаването и поддържането на големи сензорни структури са възможни единствено при „висококачествените“ ухажори.“
Резултатите от изследването са публикувани в Science of Nature.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!