131 четения

Опера, балет, оперета и мюзикъл в тазгодишното издание на „Сцена на вековете“

Фестивалът започва на 8 юли, билетите вече са в продажба

ОПЕРА, БАЛЕТ, ОПЕРЕТА И МЮЗИКЪЛ ЩЕ ГЛЕДАМЕ В ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛА „СЦЕНА НА ВЕКОВЕТЕ“ НА ЦАРЕВЕЦ. На откритата сцена в двореца на средновековните български царе най-добрите си спектакли за сезона ще покажат оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. За първи път на „Сцена на вековете“ ще се представи Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“. Великотърновската трупа ще дебютира с едно от най-популярните си заглавия – оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Представлението е на 28 юли.

Общо девет заглавия са включени в афиша на фестивала това лято. „Сцена на вековете“ 2017 стартира на 8 юли с изпълнения на Бургаската опера на две от най-известните класически произведения – кантатата „Кармина Бурана” от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Равел, които ще се играят последователно.

Две заглавия във вечерта на 26 август ще представи и Държавна опера Стара Загора – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела. Старозагорската трупа ще гостува на Царевец и с още едно заглавие от своя репертоар – „Лучия ди Ламермур“ от Доницети, на 15 юли.

В афиша на фестивала са и оперните заглавия „Мария Десислава“ от Парашкев Хаджиев, постановка на Държавна опера – Русе, спектаклите са на 4 август. На 11 и на 19 август на Царевец гостува трупата на Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Първата вечер с „Манон Леско“ от Джакомо Пучини и след това с „Норма“ от Белини на Бургаската опера. Под звездите на Царевец през лятото ще могат да се видят и два от хитовите мюзикъли на ХХ век – „Котките“ на Андрю Лойд Уебър на 21 юли, представление на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, и „Коса“ на 5 септември в изпълнение на трупата на Държавна опера -Пловдив.

Билетите за II летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ вече са в продажба. Те се предлагат в мрежата на eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ N 5 в старата столица.

Специално за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчвано емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“.

„Сцена на вековете“ е първият у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново. Първите две издания са през 1985 и 1987 г. Културният форум е възстановен през 2008 г. по повод 100 години от обявяване независимостта на България и от тогава се провежда всяко лято. За изминалите години на сцената в двореца са представени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. разви фестивала в Летен сезон на българските оперни театри. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017 – 2018.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!