Васко Кръпката и „Подуене блус бенд” връчиха свидетелствата на четвъртокласници от СУ „Емилиян Станев”

Учителка подари незабравимо завършване на своите ученици

BACКO KPЪПКAТA И БAНДAТA МУ „ПОДУЕНЕ БЛУC БEНД” ВPЪЧИXA УДOCТOВEPEНИЯТA ЗA ЗAВЪPШЕНО НАЧАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ НА ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ ОТ СУ „EМИЛИЯН CТAНEВ“ ВЪВ BEЛИКO TЪPНOВO. Популярната хипарска група дойде в старата столица специално за тържеството на 4 „б”, чийто класен ръководител е Илина Керина. Нейна е и идеята за този подарък, който децата й никога няма да забравят.

„Пет месеца пазихме този концерт в тайна и успяхме да го опазим, за да видя сълзи в очите на тези невероятни деца. Моята съпруга е начален учител, но вече не е в системата, защото не виждаше смисъл в работата си. Аз обаче такова преживяване не съм имал. Твърдо копеле съм, но и аз не успях да сдържа сълзите си на няколко пъти, когато гледах радостта на децата”, призна след концерта Васко Кръпката.

Точно на 1 юни музикантите се вмъкнаха незабелязано в училището в късния следобед, когато в училището нямаше ученици. Малко преди началото на тържеството на 4 „б” Васко Кръпката и останалите от „Подуене блус бенд” се качиха на сцената и предизвикаха възторг първо у родителите на децата и учителите от най-голямата гимназия в областта, които дойдоха да съпреживеят уникалния момент. Пред вратата на актовата зала, облечени в специално направени за случая хипарски тениски, четвъртокласниците търпеливо слушаха речта на г-жа Керина, която им обясняваше колко ги обича и с насълзени очи им призна, че има към тях сериозен грях. „В началото на годината ви обещах да ви заведа на рокконцерт в София и не можах да спазя обещанието си. Но затова пък сега съм довела концерта тук”, каза класната на 4 „б” и помоли децата си да помълчат за минута, да затворят очите си и да се опитат да познаят песента, която ще чуят, преди да са влезли в залата.

„НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА, НЕКА ИМА ДЕЦА” БЕШЕ РЕФРЕНЪТ, КОЙТО ПОСРЕЩНА ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИТЕ в актовата зала на училището. Повечето деца не успяха да сдържат сълзите си от вълнение и се разплакаха от радост. Някои веднага си признаха, че мечтата им е била да видят на живо Васко Кръпката и затова са толкова щастливи. И едва се сдържаха да не хукнат към сцената.

„Всичко започна през януари, когато написахте статията за мен в „Борба”, в която разказах за нашите рокмеждучасия. След това започнаха да ми звънят твои колеги от други медии и станахме много популярни. Тогава ми хрумна, че мога да продължа, или по-скоро да направя незабравим завършек за децата за всичките тези четири години с мен. Първо мислех да поканя търновската група „Допамин”, но те се разпаднаха, преди да завърша преговорите с тях. И така… се сетих за Васко Кръпката. Пък и нали химнът на нашия клас е неговата песен „Старите хипари”! Илина Керина пратила имейл на музиканта и зачакала отговор. Отговор обаче не пристигнал в рамките на три-четири дни. Г-жа Керина била почти отчаяна, когато получила есемес „Да се чуем, моля” от… Васко Кръпката. Тя веднага звъннала и започнала да му разказва идеята си. „Добър ден не му казах даже, толкова бях развълнувана”, признава учителката.

Когато конспирацията била задействана, тя започнала да подготвя детайлите по тържеството. Така се появила и идеята за тениска за всяко дете. Отпред на тениските пише „Подуене блус бенд” и го има хипарският знак, а на гърба надписът е: „Старите хипари и младите хипари” и датата 1 юни 2017 г.

ТЕНИСКИТЕ СЕ ОКАЗАХА КЛЮЧОВИ ЗА ТЪРЖЕСТВОТО, ЗАЩОТО ВСЯКО ДЕТЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЪБЕРЕ ПО ЧЕТИРИ АВТОГРАФА ВЪРХУ ТЯХ. След като колекцията ставаше пълна, Васко Кръпката връчваше удостоверението за завършен IV клас на децата. „За първи път в 30-годишната ми рокерска кариера давам бележници”, сподели рокерът, докато се ръкуваше с всеки четвъртокласник и после запечатваше на кадър момента, за да го помни всяко дете.

Тържеството продължи с концерт, в който малчуганите пяха заедно с „Подуене блус бенд”, а барабанистът на 4 „б” Иван дори свири с прочутата група. Иван дълго се подготвял за тази изява, без всъщност да знае какво наистина му готви неговата учителка Илина Керина. За да го предразположат и успокоят, музикантите първо го поздравиха с песента си „Не човек, а барабанист”, след което Иван влезе в действие. Самата Илина Керина също грабна китарата и се качи на сцената за едно парче с Васко и групата му.

„Аз никога няма да забравя това завършване и се надявам и с тях да е така. Догодина започвам отначало, с нови деца, следващите първокласници, които ще са внуците на моите най-първи ученици. И ще спазя традицията, която сама съм създала – всеки випуск да си има своя уникална история. Тези деца ще останат като моя рокерски випуск и с поздрава между нас „Да живее рокендролът!”. Пък догодина… ще видим!”, казва щастливата Илина Керина.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

One thought on “Васко Кръпката и „Подуене блус бенд” връчиха свидетелствата на четвъртокласници от СУ „Емилиян Станев”

  • 05.06.2017 в 15:54
    Permalink

    Хвала на тази достойна учителка! Нека да продължи да възпитава децата в духа на вечния рок.В антикомунистически,демократичен дух! Поздрав и на г-жа Филева от същото училище!Любимка на няколко поколения деца в т.ч и на моя син!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *