Времето: Вторник и сряда лятно време, четвъртък отново дъждове и гръмотевици

През нощта ще има незначителна облачност. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 13 и 16. За района на В. Търново се очаква минимална температура 14 гр. Преди обяд ще има незначителна облачност. След обяд ще преобладава време с променлива облачност. През деня ще духа слаб вятър от изток-североизток, на моменти ще бъде почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 27 и 30. За В. Търново максимална температура 29 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 33.5 гр. през 1909 г., а най-ниската измерена минимална температура е 6.4 през 1977 г. Слънцето ще изгрее в 05 часа и 40 минути и ще залезе в 20 часа и 53 минути. Фаза на Луната: три денонощия преди пълнолуние.

В сряда преди обяд и около обяд ще има незначителна облачност. Късно след обяд и вечерта облачността ще се увеличи до значителна. Очакват се превалявания и гръмотевици, на места валежите ще бъдат интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В четвъртък преди обяд ще има значителна облачност с превалявания и гръмотевици. След обяд от запад на изток валежите ще спират и облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. В петък, събота и неделя ще преобладава време с променлива облачност и слаб вятър, предимно от западната четвърт, на моменти ще бъде тихо. В неделя след обяд на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. В понеделник ще има незначителна облачност. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо.

През по-голямата част от периода се очаква температурите да бъдат около средните за сезона – минималните температури ще бъдат между 14 и 17. Максималните температури ще бъдат в интервала 27 – 30. В четвъртък се очаква краткотрайно захлаждане – максималните температури ще бъдат в интервала 23 – 26. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури в петък сутринта ще бъдат между 11 и 14.

Над западните и централни части на Стара планина във вторник ще преобладава време с променлива до значителна облачност, след обяд и вечерта на места над западните части на планината, с превалявания и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от запад-югозапад. В сряда след обяд и в четвъртък преди обяд ще има значителна облачност с превалявания и гръмотевици. Ще духа силен вятър от север-северозапад. От четвъртък след обяд до понеделник ще преобладава време с променлива облачност. В неделя, след обяд на места, ще превали дъжд. От петък до понеделник ще духа умерен вятър от северозападната четвърт. Максималната температура на 1200 м през по-голямата част от периода ще бъде около 17 – 18. В четвъртък и петък температурата на 1200 м временно ще се понижи до около 13. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.