37 четения

Изложба включва машини и приспособления, създадени въз основа на скици от Леонардо да Винчи

Наподобяваща птица летателна машина и преносим мост, създадени въз основа на скици от Леонардо да Винчи, са включени в изложба, която се открива утре в Брюж в Белгия, съобщи Ройтерс.
Около 100 машини, изобретени от прочутия ренесансов художник, са създадени чрез използване на негови проекти. Експонатите ще бъдат изложени 6 месеца в Брюж, преди да обиколят света за 10 години.
Някои от проектите на 500 години, включително този на напомнящ птица аероплан, са пресъздадени в естествени размери. Други представляват мащабни модели, създадени от дърво и материали от онази епоха.
Макар че и преди скици от нарисувалия „Мона Лиза“ художник са били превръщани в триизмерна реалност, организаторите уверяват, че това е най-голямата подобна изложба.
„Изложбата се отличава с качеството и разнообразието на включените в нея експонати – инструменти, машини, военни машини и други предмети – заяви дизайнерът Венсан Дамсо. – Човек може да види технологиите, проектирани от Да Винчи през онази епоха, и да открие взаимовръзка с онова, което вижда днес. Скоростната кутия е нещо, с което днес е оборудван велосипедът, но тя е била изобретена още по онова време.“

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!