6 четения

Украински лекар прилага спорния метод за зачеване на бебе с трима родители

Украинка на 34 години прибягна до новаторския метод за бебе с трима родители, с който роди дете през януари, след като 15 години напразно се мъчеше да забременее, съобщи АФП.
Директорът на клиниката „Надя“ Валери Зукин е първият лекар, който използва този метод, за да помага на безплодни семейства. Досега той беше запазен за лечение на тежки генетични заболявания.
При този метод, след като овоцитът на жената бъде оплоден със сперматозоид на партньора й, лекарят взима ядрото и го прехвърля в овоцит от донор. Генетичният материал е почти изцяло на родителите и около 0,15 процента от жената-донор.
„Без този метод ще сме неспособни да помагаме на пациенти да имат дете с техните гени“ – каза 60-годишният лекар.
Около два милиона жени в света прибягват годишно към оплождане ин витро. Методът, използван от д-р Зукин, може да помогне на малък брой, чиито ембриони се развиват забавено или се самоунищожават.
Прилагането на метода обаче е спорно. Освен моралната страна, има и научни опасения за здравето на бебето.
„Още не можем да говорим за широко приложение“ на този метод, подчерта Лариса Туманова, професор в Института по педиатрия, акушерство и гинекология в Киев. „Първо трябва да следим здравето на новородените най-малко докато навършат три години“.
Според други експерти методът трябва да се използва само при двойки, при които има риск от предаване на тежки генетични болести на детето.
Валери Зукин защитава правото си да помага на жените, които искат да станат майки въпреки безплодието си. Някои от тях са готови да платят до 12 000 евро за това.
„Имаме пациентки от Полша, Холандия, Дания, Франция, Португалия, Бразилия“ – каза Зукин.
Според него от 10 000 до 20 000 жени могат всяка година да се възползват от този метод за оплождане. При това голямо търсене Валери Зукин търси партньорство с чуждестранен институт за усъвършенстването на метода. Сега клиниката „Надя“ има договор за сътрудничество с Шанхайския университет с цел да бъдат определени генетичните причини за анормалностите в развитието на ембрионите в ранен стадий.
Първото бебе с трима родители в света се роди миналата година в Мексико с помощта на американски лекари. Използваният от тях метод е малко по-различен.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!