3 четения

Учени откриха риба без муцуна

Австралийска дълбоководна експедиция откри риба без муцуна в резервата, който започва от Северна Тасмания и стига до Централен Куинсланд, съобщи Синхуа.
Учените от австралийската Организация за научни и технически изследвания са проучили океанските дълбини на дълбочина до 4 км. Откритите от тях дълбоководни обитатели са много впечатляващи.
„На видеокамера видяхме нещо като химера, което профуча – нещо много рядко в австралийски води, каза д-р Брей от експедицията. – Видяхме риба с фоточувствителни пластини отгоре на главата, риби, които стоят на перките си с муцуна срещу течението“.
Най-интересното откритие на учените е рибата без муцуна. Съществуват данни, че подобно създание е улавяно и през 1870 г., но оттогава не е виждано. Рибата има ноздри и уста, но няма муцуна.
„Очевидно има очи някъде надълбоко, но те не се виждат“, обясниха учените.
Ръководителят на експедицията Тим О’Хара каза, че данните от изследванията ще бъдат използвани и за проследяване на климатичните промени в района.
„На толкова голяма дълбочина налягането е смазващо . . . Няма светлина и е наистина студено. Температурите са около 1 градус Целзий – каза той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!