59 четения

Хайдути откриха изложбата „Сабите на войводите”

ДОБРОВОЛЦИ ОТ ТЪРНОВСКИЯ КЛУБ „ТРАДИЦИЯ” НАПРАВИХА ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА „САБИТЕ НА ВОЙВОДИТЕ” ОСОБЕНО АТРАКТИВНО. Те дойдоха на официалното представяне на експозицията, облечени като хайдути и революционери.

Експозицията беше отворена за посетители в петък вечерта. 44 саби на български войводи са подредени в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Регионалният исторически музей във Велико Търново успя да събере хладните оръжия на Васил Левски, Христо Ботев, Раковски, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Филип Тотю, Панайот Хитов, Матей Светопреображенски… Експонати за изложбата са дали 18 музея и едно семейство от търновското Ново село.

Най-старата сабя е на търновеца Велчо Атанасов Джамджията, най-атрактивната – на Иван Кулин. Тя е правена по поръчка и има два надписа на двете страни на острието. В експозицията има и две револверни саби. Те са руски военни образци и са били притежание на Стефан Караджа и Хаджи Димитър. Към дръжката на всяка от тях е прикрепен револвер, освен това са с последователни фабрични номера, произведени са в Лиеж, Белгия, в завод, който и до днес продължава да работи. Най-ценна според застрахователната стойност обаче е сабята на Васил Левски.

Уникалната експозиция ще остане отворена до 18 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *