Шестокласник показа 45 рисунки в изложба с приказни сюжети

45 РИСУНКИ С ПРИКАЗНИ СЮЖЕТИ Е ПОДРЕДИЛ В ПЪРВАТА СИ САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА ШЕСТОКЛАСНИКЪТ ВЕНЦИСЛАВ КОЛЕВ. Малчуганът е ученик в ОУ „Димитър Благоев“ и по случай Деня на детето 1 юни е получил покана да покаже рисунките си в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“ във Велико Търново.

Освен картини с приказни герои, фантастични създания, птици и всякакви насекоми Венци показва и една огромна рисунка, която е близо три квадратни метра на тема природа.

Венци показва и експериментални работи, в които е започнал да си играе с цветовете и е направил поредица рисунки, в които всичко е в един цвят – само в жълто, само в червено, синьо или зелено.

Шестокласникът има поредица от награди като художник, но тази, с която най-много се гордее, е от конкурс в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” в Трявна. Дали му поощрение от това състезание и първо малко се разочаровал, но веднага след награждаването получил покана да учи в училището, когато порасне, и то лично от директора на гимназията Орфей Миндов.

Освен че рисува, Венцислав пише и книги. Той има вече 15 истории, които сам е съчинил и сам е илюстрирал. Книгите също са част от изложбата, подредени са в специално отредени за тях витрини, обяснява зам.-директорът на библиотеката Калина Иванова.

Историите на Венци са фантастични романи и разкази с поучителен край. Малчуганът пише още стихове, гатанки и съчинява кръстословици. Започнал, когато бил едва на 9 г., с една книжка за птици. Сега вече има няколко фантастични романа, един за планетата Фу, за митичния свят на вълшебната страна Всичколандия, описал е как живеят птиците в града и едни интересни истории под дувара. Последните книги, които е написал и илюстрирал, са една история за птици и една за момче и момиче, на които се случват много неприятности. Главният герой в първата книга е гълъб и точно той разказва сюжета. А момчето и момичето преплитат съдбата си с една вещица, която отвлича момичето, и приятелят й тръгва да я търси.

Томче с най-добрите истории на Венци подготвят в момента в Регионалната народна библиотека във Велико Търново. Венцислав Колев е от рода на Серафим Северняк и той самият предполага, че от тези корени идва страстта му към книгите и писането. Знае, че дядо му и Серафим Северняк са били първи братовчеди, ходил е да види музейната сбирка в Горна Липница и не крие, че е горд с тази роднинска връзка.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

One thought on “Шестокласник показа 45 рисунки в изложба с приказни сюжети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *