12 четения

Изследване на галапагоските корморани дава надежда за разработване на лечение за човешки костни малформации

Учени от САЩ са открили генни вариации, отговорни за закърняването на крилете на галапагоските корморани. Изследването на американските специалисти дава надежда за нови методи за лечение на костни малформации при хората, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Сайънс“.
Откритието си учените са направили, докато са секвенирали ДНК на въпросните птици – единствените от тяхното семейство, наброяващо около 40 вида, които не могат да летят.
В анализа си изследователите са сравнили ДНК на галапагоски корморани и на техни родственици, обитаващи други места по света. Изследването разкрива еволюция на редица гени през последните два милиона години, допринесла за загубата на способността им да летят.
Специалистите са установили още, че мутации в същите гени са отговорни за аномалии в човешкия скелет, известни като цилиопатии. Хората, страдащи от скелетна цилиопатия, имат по-къси крайници и по-тесен гръден кош, подобно на галапагоските корморани.
Учените се надяват да установят в бъдещи проучвания дали същите мутации са характерни и за други видове птици като щраусите и кивитата, които не могат да летят. Специалистите смятат, че по-доброто познаване на тези гени ще помогне на биолозите да разберат по-добре еволюцията и развитието на крайниците.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!