Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Хората замърсяват въздуха от 2000 години

Анализ на проби лед и исторически данни за здравето и производството в Европа показват, че хората замърсяват въздуха най-малко от 2000 години, което противоречи на теорията, че влошаването на околната среда е започнало от Индустриалната революция, съобщи ЮПИ.
Учени определиха, че естествената концентрация на олово във въздуха е близо до нулата. В проби лед обаче има следи от олово, попаднали там от атмосферата векове преди Индустриалната революция.
Когато епидемията от чума намалява рязко населението в Европа и спира минното дело и леярството от 1349 г. до 1353 г., оловото в атмосферата се връща до нормално ниво.
„Новите данни показват, че човешката дейност е замърсявала въздуха в Европа почти без прекъсване 2000 години“ – пишат учените в сп. „ДжиоХелт“.
Тъй като досега учените приемаха доиндустриалните нива на олово за естествени, те са възприети от регулационните органи като безопасни. Оказва се, че това не е така.
Учените от университетите на Харвард и Мейн са анализирали ледени проби, взети със сондажи в Швейцарските и Италианските Алпи.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *