Бременността след рак на гърдата не увеличава риска от рецидив на заболяването

Жените, които са били засегнати от рак на гърдата, в редица случаи не се осмеляват да забременеят от страх, че това може да увеличи риска от рецидив на заболяването, съобщи Ройтерс. Ново изследване, обхванало над 1200 жени, обаче показа, че те могат да родят бебе, без това да увеличи риска от рецидив на рака на гърдата. Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.
„Тези резултати успокояват жените, които са били засегнати от рак на гърдата, че раждането на дете след диагностициране на заболяването не увеличива риска от негов рецидив“, заяви д-р Ерика Майър от онкологичния институт Дейна Фарбър.
Сред всички преборили рака пациентки жените, които са били засегнати от рак на гърдата, е най-малко вероятно да родят бебе след диагностициране на заболяването поради опасенията, че голямото производство на хормони по време на бременността може да накара ракови клетки в латентно състояние да започнат отново да се делят. Това се отнася най-вече за жените, засегнати от естроген рецептор-позитивен рак на гърдата. Те приемат естроген блокери за 5-годишен, а понякога дори за 10-годишен период. За тези пациентки бременността би означавала временно прекъсване на терапията, която предотвратява появата на рецидив на болестта.
В изследването участвали 1207 жени под 50-годишна възраст, които били диагностицирани с неметастатичен рак на гърдата преди 2008 г. 57 на сто от тях били засегнати от естроген рецептор-позитивен рак на гърдата. 333 участнички забременели. Състоянието на всяка от тях било сравнено с това на три засегнати от същия вид рак участнички, които не били бременни. Що се отнася до поява на рецидив на заболяването, не били открити значими разлики между родилите и неродилите бебе жени след около 10-годишно следене на здравословното им състояние.
„Получените резултати потвърждават, че бременността след рак на гърдата не трябва да е обезкуражаваща дори за засегнатите от естроген рецептор-позитивен рак на гърдата“, увери ръководителят на изследването д-р Матео Ламбертини от института „Жул Борде“ в Брюксел.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *