108 четения

Велико Търново празнува с футболните герои. Стотици се включиха в шествие, „Виолетовооо“ и „Само „Етър“ огласяха дълго улиците на старопрестолния град

По неподражаем начин Велико Търново отпразнува завръщането на „Етър“ в елита на българския футбол. Съвместните усилия на общината, фенклуба и футболния клуб направиха неповторим празник за всички почитатели на „виолетовите“ под Царевец. Малки и големи привърженици на каузата „Етър“ поздравиха представителния отбор на площад „Майка България“, след което се включиха във факелно шествие и тържество под окъпаните във виолетови цветове стени на Царевец.

Футболистите и техните треньора пък разбраха какво означава да зарадват великотърновци с успех.

Тържеството в центъра на града започна с награждаване на децата на „Етър”, родени 2007 г., които под ръководството на Стефан Николов заеха трето място в първенството на своята възраст. Медалите им бяха връчени от заместник изпълнителния директор на БФС Антон Попов и от шефа на Зоналния съвет Бончо Генчев.

Точно в 19,24 часа футболистите и треньорското ръководство начело със Станислав Генчев пристигнаха пред общината с атрактивен двуетажен автобус. Те бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов, Антон Попов, Бончо Генчев и съотборниците му в славния български национален тим и „Етър“ Цанко Цветанов и Илиян Киряков, зам.- кметовете Снежана Данева и проф. Георги Камарашев – председател на УС на „Етър”, Александър Нанков – член на УС на клуба, много фенове и жители на града, представители на институции.

„Вълнението на всички ни е много голямо. Благодаря на играчите и на треньора Станислав Генчев, че възвръщат футболната слава на Велико Търново. Благодаря на ръководството на „Етър“, на легендите на нашия град от САЩ’94 Илиян Киряков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев и Красимир Балъков, на Александър Нанков, на проф. Георги Камарашев, на Петко Павлов и на всички, които помагат. Големи адмирации към феновете – битките по терените бяха големи, подкрепата – също! Фенклубовете на много отбори трябва да вземат пример от вас, великотърновци, за начина, по който подкрепяте „Етър“! Ще продължавам да работя заедно с вас и заедно с екипа ми футболът в старата българска столица да бъде на достойно място, ще

подкрепям всяка добра идея за спортната инфраструктура”, обяви по време на награждаването кметът Даниел Панов и призова с аплодисменти да бъде почетена паметта на Трифон Иванов. Той изрази надежда, ще в рамките на три месеца стадион „Ивайло” ще има ново осветление, като проектът вече е внесен в Министерството на младежта и спорта.

Приветствен адрес изпрати министърът на спорта Красен Кралев. „С голяма радост ви поздравявам за завръщането в елита на българския футбол. Спечелихте го по категоричен начин! Българският спорт може само да спечели от това, че футболен град със славна история като Велико Търново отново ще има отбор в групата на майсторите”, се казва в приветствието на министър Красен Кралев.

„Изключително ми е приятно да ви поздравя от името на президента на БФС Борислав Михайлов и искрено се надявам, че тези момчета ще показват и в елита това, което показаха по блестящ начин през изминалото първенство”, заяви Антон Попов и съобщи новината, че Велико Търново наесен ще бъде домакин на европейски квалификации за юноши до 17 г. Той благодари на кмета Даниел Панов за това, което прави за футбола, и му връчи специален плакет от БФС за принос към развитието на българския футбол.

Фенклуб „Етър” обяви своя избор за Футболист на сезона. Това е халфът Джихат Кямил, следван от Иван Стоянов, Цветомир Тодоров, Станислав Генчев, Иван Скерлев, Иван Петков, Кирил Акалски и др.

С музиката на роклегендите QUEEN и хита им We Are The Champions последва връчване на златните медали и купата за първото място във Втора лига. От името на президента на БФС Борислав Михайлов Даниел Панов получи плакет за особени заслуги за развитието на спорта и футбола.

След приемането на купата футболистите на „Етър“ и председателят на Управителния съвет и заместник-кмет проф. Георги Камарашев поднесоха цветя пред паметната плоча, ознаменуваща създаването на клуба през 1924 г. Последва празнично шествие до площад „Цар Асен I – футболистите поздравяваха всички от двуетажния автобус, а феновете мощно скандираха „Само „Етър”, „Има ли боляри? Има! Колко сте? Много!“ и „Виолетовооо“ по великотърновските улици. Крепостта Царевец бе озарена в светлина от факли и във виолетов цвят, а подарък за всички бе прожекцията на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *